SundVægt

Hvad er Ozempic?

Du har sikkert hørt om Ozempic® som er et lægemiddel fra Novo Nordisk. Medicinen er oprindeligt er udviklet til behandling af diabetes 2, men som en ekstra bonus har det vist sig at ved medicinen også giver vægttab. I dag udskrives Ozempic® til diabetes, og det samme aktive stof benyttes i Wegovy® som er medicinen til vægttab.

Overvejer du at starte på vægttabsmedicin? Så kan du blive klogere på Ozempic®, og finde svar på nogle af de mest stillede spørgsmål om Ozempic® og Semaglutid på denne side. Du kan kan læse mere om medicinsk vægttab her.

Sund vægt

Ønsker du at gå ned i vægt?
Vi kan gøre det sammen.
Læs mere

Hvad er Ozempic®?

Ozempic® er et lægemiddel, som indeholder det aktive stof Semaglutid. Det minder om det hormon (GLP-1), som frigøres fra tarmen i din krop efter et måltid. Det aktive stof i Ozempic bruges ligeledes som vægttabsbehandling og vægtkontrol.

Semaglutid kan hjælpe med at sænke appetitten og det gør det hermed nemmere at tabe sig. Dette er blevet videnskabeligt vist i flere studer.

Vi har vægttabsmedicin som en del af vores forløb i Sundvægt. Vi bruger Wegovy®, som indeholder samme aktive stof som i Ozempic®, som har vist stor effekt ifm. vægttab.

Læs mere her om medicinsk vægttab og vores online vægttabsforløb.

Hvordan virker Ozempic®?

Det aktive stof i Ozempic® hedder semaglutid og efterligner kroppens eget appetitregulerende tarmhormon, der hedder glucagon (GLP-1). Semaglutid virker ved at påvirke de områder i hjernen, der styrer appetitten, hvilket vil sige at semaglutid får bugspytkirtlen til at afgive mere insulin, når du spiser, og få leveren til at holde på glukagon, som tilsammen vil sænke blodsukkeret.

GLP-1 sender besked til hjernen om, at du er mæt, ligesom den beder din mavesæk om at tømme maden ud i tarmene langsommere, end den plejer. Når du er på medicinen, vil du derfor opleve at du langt hurtigere bliver meget og at du generelt har en mindre sultfornemmelse. Derfor fungerer semaglutid som et godt fundament i et vægttabsforløb, hvor vi sammen med dig samtidig arbejder på at ændre din livsstil. Hos Hejdoktor arbejder vores SundVægt team, som består af erfarne speciallæger i endokrinologi, sygeplejersker, kliniske diætister, psykologer og fysioterapeuter, med at kombinere vægttabsmedicinenen men de relevante livsstilsændringer for at opnå et varigt vægttab.

Hvor kan man købe Ozempic®?

Ozempic® er receptpligtig og kan købes på apoteker i hele landet.

Hvad er forskellen på Ozempic® og Wegovy®?

Ozempic® er beregnet til behandling af diabetes, men bruges også i nogen tilfælde som vægttabsmedicin. Wegovy® er derimod målrettet specifikt til behandling af svær overvægt, og er det lægemidler, som vi benytter i vores online vægttabsforløb. Både Ozempic® og Wegovy® produceres af Novo Nordisk og indeholder det aktive stof semaglutid. Ozempic® findes i 3 forskellige doser: 0,25 mg, 0,50 mg, 1,00 mg. Wegovy® findes i 5 forskellige doser: 0,25 mg, 0,50 mg. 1,00 mg, 1,7 mg og 2,4 mg. Begge lægemidler tages via en injektion.

Er der bivirkninger ved Ozempic®?

Ligesom ved mange andre lægemidler, så er derogså risiko for bivirkninger ved brug af Ozempic®. Oplever du bivirkninger, vil de oftest komme i starten af et forløb og de vil typisk være milde eller moderate og være forbigående af få dages varighed. Det kan eksempelvis være opstød, kvalme, diarré, forstoppelse, mavesmerter eller svie i øverste del af maven.

En anden bivirkning er galdesten, der især ses ved for hurtigt vægttab (mere end 1 kg om ugen). Galdesten er ikke farligt i sig selv, men kan være ret smertefuldt. Hvis man oplever bivirkninger, bør du altid kontakte en læge.

De overordnede fordele ved et vægttab, blandt andet en beskyttende effekt på hjerte-kar-systemet, en gavnlig effekt på blodtryk og kolesterol, samt en nedsat risiko for udvikling af type 2 diabetes, vil som oftest overskygge de eventuelle forbigående, ubehagelige bivirkninger.

Oplever du mere udtalte eller længerevarende bivirkninger, skal du ikke tøve med at kontakte os. Vi står klar til at hjælpe dig.

Hvornår må du ikke tage Ozempic®

Ozempic® bør ikke anvendes ved:   

  • Insulinkrævende diabetes type 1

  • Diabetes med syreophobning i blodet

  • Enkelte former for hjertesvigt.

Skal jeg ændre livsstil?

Vægttabsmedicin som Ozempic® er tiltænkt som et supplement til et vægttab. Hos Hejdoktor ser vi semaglutid som et startskud og et godt fundament i et vægttabsforløb, hvor vi sammen med dig samtidig arbejder på at ændre din livsstil. Hos Hejdoktor arbejder vores SundVægt team, som består af erfarne speciallæger i endokrinologi, sygeplejersker, kliniske diætister, psykologer og fysioterapeuter, med at kombinere vægttabsmedicinenen men de relevante livsstilsændringer for at opnå et varigt vægttab.

Hvad er prisen på Ozempic®?

Prisen på Ozempic® kan svinge lidt, men prisen er ca. 1300 kr. (dosis 0,25, 0,50 og 1,00 mg) for 4 ugers behandling. Hejdoktor har ingen indflydelse på prisen på Ozempic®.

Hvis du er medlem af Sygeforsikring ”Danmark” gruppe 1 og 2, får du et tilskud på 50 % til receptpligtig medicin. Gruppe 5 får 25 % tilskud.

Sygeforsikringen ‘danmark’ har senest oplyst, at der fra 1. januar 2024 ikke længere gives generelt tilskud til vægttabsmedicin. Der kan herefter kun gives tilskud, såfremt et medlem via lægen har fået bevilget enkelttilskud fra Lægemiddelstyrelsen.