Mellemørebetændelse

Mellemørebetændelse er en af de hyppigste infektioner hos børn, og en af de hyppige årsager til at forældre med børn søger lægekontakt. Mellemørebetændelse optræder også hos voksne, men risikoen aftager generelt efter de første tre leveår.

Årsager

Mellemørebetændelse skyldes en virus eller en bakterie, som fører til ophobning af væske i mellemøret. Tilstanden forekommer hyppigst hos børn. Mellemøret er et hulrum mellem trommehinden og høreorganet. En luftkanal mellem mellemøret og næsesvælget sørger under normale omstændigheder for, at mellemøret bliver ventileret, og væske fra mellemøret kan løbe ud i svælget. Det er oftest tilstopning af luftkanalen mellem mellemøret og næsesvælget som er årsagen til mellemørebetændelse. Risikoen for mellemørebetændelse er størst, når luftkanalen er lille eller tilstoppet, som det oftest er tilfældet hos små børn.

Mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med betændelse i næsehulen eller næsesvælget på grund af for eksempel forkølelse og influenza, andre børnesygdomme eller bihulebetændelse.

Symptomer

Symptomerne ved mellemørebetændelse er typisk øresmerter, øresusen, trykken i øret og nedsat hørelse.

Ved lettere tilfælde er der kun fornemmelse af propper og lette smerter i øret. Ved sværere tilfælde er smerterne betydelige, samt at der kan forekomme feber. Det er typisk, at smerterne er værst om natten, når barnet ligger lavt med hovedet.

Hvis trommehinden sprænger vil der oftest flyde materie ud af øregangen, hvilket betyder at barnet har helbredt sig selv. Hos næsten alle børn vil hullet lukke af sig selv i løbet af få dage, uden at hørelsen tager skade.

KONTAKT LÆGEN NU

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder, forløb, forebyggelse eller eventuelt hvad du selv kan gøre kan du få en email- eller videokonsultation med vores læge, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

Man bør kontakte egen læge eller vagtlægen med det samme man har øresmerter og feber eller hvis der flyder puds fra øret.