Øresmerter

Har du ondt i ørene?

Øresmerter og ørepine skyldes i de fleste tilfælde en sygdom i øregangen eller mellemøret eksempelvis mellemørebetændelse. Ind i mellem sidder sygdommen dog et andet sted i for eksempel hoved- og halsområdet, som giver udstråling til øret. Øresmerter er en af de mest hyppige årsager til at søge lægekontakt blandt små børn.

Årsager

Der kan være mange årsager til at øresmerter og øresmerterne kan komme fra flere steder, den mest almindelige værende mellemørebetændelse.

  • Mellemørebetændelse skyldes en virus eller en bakterie, som fører til ophobning af væske i mellemøret. Tilstanden forekommer hyppigst hos børn. Mellemøret er et hulrum mellem trommehinden og høreorganet. En luftkanal mellem mellemøret og næsesvælget sørger under normale omstændigheder for, at mellemøret bliver ventileret, og væske fra mellemøret kan løbe ud i svælget. Det er oftest tilstopning af luftkanalen mellem mellemøret og næsesvælget som er årsagen til mellemørebetændelse. Risikoen for mellemørebetændelse er størst, når luftkanalen er lille eller tilstoppet, som det oftest er tilfældet hos små børn.
  • Mellemørebetændelse opstår typisk i forbindelse med betændelse i næsehulen eller næsesvælget på grund af for eksempel forkølelse og influenza, andre børnesygdomme eller bihulebetændelse.
  • Øresmerterne kan også komme fra halsbetændelse og problemer med en af de bagerste kindtænder som ofte giver ørepine på grund af udstråling af smerterne.
  • Hos børn er et fremmedlegeme i øregangen også en ganske almindelig årsag til smerter i øregangen.
  • Derudover kan der også dannes ørevoks i øregangen dannes ørevoks, som til sidst kan danne en hel prop. Det hæmmer hørelsen, og det kan også gøre ondt. Eksem og betændelse i øregangen kan også give smerter.
  • Andre årsager ses i form af Øregangsbetændelse, Hævede lymfeknuder på halsen, Ørekatar mm

KONTAKT LÆGEN NU

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder, forløb, forebyggelse eller eventuelt hvad du selv kan gøre kan du skrive til vores læge, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

Ved natlig ørepine, uden at barnet i øvrigt er påvirket, er det ofte tilstrækkeligt med smertestillende behandling med ibuprofen eller paracetamol, men man bør kontakte egen læge eller vagtlægen med det samme man har øresmerter og feber eller hvis der flyder pus fra øret.