Læge

7 gode råd mod fodsved og sure tæer

Få Lægens råd til hvordan du minimerer fodsved

Alle kender til at man efter en lang dag på farten, smider sig i sofaen og tager skoene af, hvorefter der spreder sig en sur lugt, plus at fødderne måske endda er fugtige eller decideret våde af sved.

Fodsved er et problem, som de fleste danskere på et eller andet tidspunkt har oplevet, og for cirka en procent af befolkningen er svedproblemerne så store, at det kræver lægehjælp, fortæller Læge Annemarie Bay-Andersen, fra Hejdoktor.dk.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Hvorfor sveder fødder?

Vores fødder har mere end 200.000 svedkirtler og sved er derfor helt naturligt. Svedkirtlerne hjælper med at regulere temperaturen, væske- og saltbalancen samt til udskillelse af affaldsstoffer, forklarer Læge Annemarie Bay-Andersen og uddyber:

– Alle mennesker kan få svedige fødder, men oftest er personer som er på farten hele dagen eller stressede, mere tilbøjelige til at få svedige fødder end andre. Fodsved er forårsaget af øget aktivitet i svedkirtlerne og det kan udløses af stress og følelsesmæssige reaktioner.

Hvordan fremkommer den dårlige lugt?

– Mange folk tror, at sved er årsagen til dårlig lugt, men det er ikke tilfældet. Den dårlige lugt er forårsaget af bakterier, der lever på fødderne. Bakterierne nedbryder fodsveden, og i den proces udskilles smørsyre, som giver den dårlige lugt, fortæller Læge Annemarie Bay-Andersen.

7 gode råd mod fodsved

Hejdoktor.dk har nedenfor samlet 7 gode råd til undgå fodsved.

  1. Vask fødderne grundigt hver dag og husk at have helt tørre fødder inden du tager strømper på.

  2. Drys fødder og strømper med talkum, inden du tager strømper på. Talkum har en kølende effekt og hjælper med at absorberer fugt.

  3. Brug en antiperspirant fodspray eller fodcreme, som modvirker sveddannelsen og mindsker svedlugt.

  4. Undgå tætte og lukkede sko, der gør at fødderne ikke kan ånde. Brug i stedet åbne sko og sandaler, som fødderne kan ånde i og skift mellem flere forskellige sko i løbet af dagen.

  5. Vælg strømper der er fremstillet af naturmaterialer, der naturligt er svedtransporterende.

  6. I forbindelse med vask af strømperne, kan man tilsætte rodalon for at fjerne lugten.

  7. Brug sko-deodorant til dine sko, som kan hjælpe med at fjerne lugten i sko.

Læge Annemarie Bay-Andersen understreger at hvis ovennævnte gode råd ikke har en effekt, så kan det være en god ide at søge læge.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil