Ikke kategoriseret

Bygkorn – betændelse i øjenlågets kirtler

Hvis du allerede har prøvet at have et bygkorn, så ved du med garanti også, at det kan være en yderst irriterende oplevelse. Øjenlåget kan blive ømt, rødt, hævet og irriteret, og i nogle tilfælde kan det endda være svært at åbne øjet helt. Vi har spurgt vores læger ind til, hvorfor tilstanden egentlig opstår, og hvordan det behandles, og du kan læse deres svar lige her.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Hvorfor opstår bygkorn (hordeolum)?

Vores øjenlåg har flere forskellige slags kirtler, som er med til at producere talg, der fugter/smører huden og øjenvipperne. Hvis udførselsgangen fra en af disse kirtler tilstoppes med ophobet talg, vil dennes vægge pludseligt briste. Når dette sker, så kommer talgen ud i det omkringværende væv, hvilket altså udmunder i en såkaldt inflammatorisk reaktion.

  • Det er derfor også vigtigt, at man ikke gnider sig i øjnene – især uden at have rene hænder, da det kan øge risikoen for betændelse i bygkornets udførselsgang

  • Bygkorn fremkommer hyppigt, og ses hos mennesker i alle aldre

Symptomer på bygkorn

Rødt, ømt og hævet øjenlåg, hvor der også hyppigt vil kunne ses en lille kugle enten på yder eller indersiden af øjenlåget.

Der skelnes mellem to slags bygkorn

  • Hvis man har et udvendigt bygkorn, så sidder det uden på øjenlåget

  • Et indvendigt bygkorn vil derimod befinde sig under øjenlåget, hvilket desværre også kan medføre, at hele øjenlåget hæver op

Hvad er behandlingen mod bygkorn?

  • Oftest så vil et bygkorn forsvinde helt af sig selv

  • Man bør undgå at gnide sig i øjnene, og sørge for at holde en god hygiejne

  • Bygkorn kan også behandles med en antibiotisk salve. Denne påføres i randen af øjenlåget, og forhindrer, at der opstår infektion

  • Skulle der allerede være opstået en infektion i bygkornet, så kan en læge udskrive antibiotiske øjendråber

Er bygkorn farligt?

Nej, og tilstanden forsvinder som tidligere nævnt oftest helt af sig selv uden at påvirke synet. Bygkorn er altså mere irriterende at have, end det er farligt.

Kan bygkorn smitte?

Nej, det kan det ikke. Det er dog fortsat en rigtig god idé, at sørge for at holde god håndhygiejne, sådan så der ikke spredes bakterier til det udsatte område.

Hvor længe varer et bygkorn?

Såfremt der ikke opstår en infektion i bygkornet, vil det som regel tage et par dage før irritationen, hævelsen og rødmen aftager igen. Tal endelig med din læge om det, hvis du mistænker, at der er opstået en infektion, eller hvis du føler dig meget plaget af det. Det kan være, du skal have nogle antibiotiske øjendråber, før du er på toppen igen.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

BygkornInfektion