Læge

De klassiske symptomer på tredagesfeber

Tredagesfeber: Her er symptomerne på en af de klassiske børnesygdomme

Tredagesfeber er en af de typiske børnesygdomme og kaldes også erythema subitum eller roseola infantum. Andre typiske børnesygdomme er: Hånd-fod-mund-syge, skarlagensfeber, skoldkopper, lussingesyge, kighoste og RS-virus.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Hvad er tredagesfeber?

Tredages-feber er en infektionssygdom, der rammer børn. Det er en mild sygdom, som man kun kan blive ramt af en gang i livet.

– De vigtigste symptom er feber, som kan komme meget pludseligt og kan være over 39-40 grader. Derudover kan barnet også få symptomer som minder om forkølelse og barnet kan virke en smule omtåget forklarer Annemarie Bay-Andersen, speciallæge i almen medicin og tidligere praktiserende læge gennem 14 år i Roskilde og nu en del af teamet bag Hejdoktor.dk – Danmarks nye online lægetjeneste, der gør det muligt at komme i kontakt med læger og hudlæger uden telefonkø, når det passer dig.

-Normalt falder feberen på tredjedagen og når feberen begynder at falde, får barnet et udslæt. Det starter på brystet og breder sig herefter til resten af kroppen. Det er kun sjældent at udslættet rammer ansigtet. Efter et par dage er udslættet også væk.

Annemarie Bay-Andersen fortæller at udslættet typisk består af meget små lyserøde pletter, der forsvinder når man trykker på dem med en finger. Det er i modsætning til de pletter, man får ved hjernehindebetændelse og fortsætter.

– I og med at feberen kan komme meget pludseligt, kan barnet også få feberkramper. Kramperne skyldes temperaturstigningen og ikke sygdommen. Når udslættet er helt væk, er barnet rask. Det sker på fjerde eller femte dagen.

Hvorfor får man tredagesfeber?

Tredagesfeber skyldes herpesvirus HHV-6 og sygdommen spreder fra barn til barn ved kontakt og smitter også meget nemt gennem luften via dråber fra nys og host. Tredagesfeber smitter fra feberen kommer og indtil udslættet er væk.

Hvad gør du som forældre?

– Hvis barn får tredagesfeber, er det en god ide at sørge for, at tage tøjet af dit barn, så det kan slippe af med varmen, og ikke pakke barnet ind i dyner og tæpper fortæller Annemarie Bay-Andersen og fortsætter:

– Sørg for at barnet får rigeligt at drikke. Hvis barnet tisser normalt, betyder det, at det får nok væske. Derudover kan man overveje at bruge paracetamol som Panodil, Pamol eller Pinex som sænke feberen.

– Det er oftest børn mellem et halvt og tre år, der rammes af sygdommen. Ved to års alderen har langt de fleste allerede haft sygdommen. Der kan gå op til 15 dage, fra barnet er smittet til feberen kommer slutter Annemarie Bay-Andersen

Ønsker du at have en læge tilgængelig, lige når du har brug for det, kan en løsning være et abonnement hos sundhedsportalen Hejdoktor.dk, der stiller læger, sundhedsplejersker og tandlæger til rådighed via både mail og videosamtaler – også i weekenderne og i aftentimerne. Hejdoktor.dk er dit fleksible alternativ til snævre telefontider, transporttid, venteværelser og besøg hos lægen – hvad end, du skal have recepten fornyet eller have sundhedsplejerskens øjne på din bekymring.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Tredagesfeber