Læge

Hvorfor får nogle pludselig hvide klumper i munden

Hvad er de små hvide klumper, jeg får i munden, som lugter?

På diverse fora er det et spørgsmål, som gennem tiden er blevet stillet mangen en gang. Det er nemlig de færreste, der ved, hvad det lige er, der sker med kroppen, når der pludselig findes små hvidgullige klumper i munden – når man altså ikke er i gang med at spise noget, der kan forklare dem.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Klumperne stammer fra mandlerne, der er placeret bagerst i mundhulen. De går under navnet mandelpropper, men det er ikke mange, der er klar over at sådan nogle overhovedet findes.

Klumperne bliver dannet i små hulrum – såkaldte krypter – i mandlerne, forklarer Annemarie Bay-Andersen, speciallæge i almen medicin og tidligere praktiserende læge gennem 14 år i Roskilde og nu en del af teamet bag Hejdoktor.dk – Danmarks nye sundhedsportal, der gør det muligt at komme i kontakt med læge og hudlæge uden telefonkø, når det passer dig. Hun forklarer yderligere om fænomenet:

– Det er en ophobning i krypterne, som består af en blanding af affaldsstoffer, madrester, og forkalket materiale – det samme som også

Nogle mennesker har dybere hulrum i mandlerne end andre, og det er en del af forklaringen på, hvorfor nogle oplever mandelpropper oftere end andre.

– Folk, der har lidt meget af halsbetændelse og har dannet arvæv, kan opleve at de kommer oftere, forklarer Annemarie Bay-Andersen

Hvad kan jeg gøre ved mandelpropper?

Grunden til at de små undseelige klumper er centrum for flere debattråde rundt omkring i cyberspace skyldes formentlig, at de kan være noget så ildelugtende og årsag til svært dårlig ånde. Men desværre er der ikke meget, du selv kan gøre for at forhindre dem i at dukke op

– Man kan ikke selv gøre noget for at forhindre dem i at komme. Når du har dem, kan du selv presse dem forsigtigt ud ellers må du vente på, de kommer ud af sig selv, siger hun og tilføjer til slut.

– Det er kun, hvis du har haft mange halsbetændelser, har dannet arvæv og er svært plaget af dårlige ånde, at det evt. kan komme på tale at få fjernet mandlerne og det vil få problemet til at stoppe. Men der skal meget til.

Tegn abonnement på Hejdoktor.dk – og læs mere om tjenesten her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Hvideklumper