Læge

Fem sejlivede myter om forkølelse

Der findes mange gamle husmorråd om, hvordan man undgår forkølelse. Mange af os har nok fået at vide, at vi skal sørge for at holde vores fødder varme, håret skal være tørt, og at vi for alt i verden skal huske halstørklædet. Det kan dog være svært at finde hoved og hale i, hvad der egentligt gør sig gældende, når det kommer til at holde sig sund og rask. Vi har derfor bedt vores læger om at svare sandt eller falsk til fem forskellige myter om sygdom og forkølelse.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

1. Man bliver lettere forkølet, hvis man fryser

Sandt. Når man fryser, så trækker blodkarrene sig sammen, hvilket dermed sænker blodgennemstrømningen i kroppen. Jo dårligere blodgennemstrømningen er, desto færre immunceller sendes der rundt i kroppen. Vi bliver dermed mere modtagelige overfor en eventuel forkølelsesvirus. Hvis man sørger for at klæde sig godt på med både hue, halstørklæde og varme sokker, så er man altså mere modstandsdygtig overfor angribende virus, end hvis man går rundt og fryser.

2. Man bliver syg af at gå udenfor med vådt hår

Falsk – Men dog med forbehold. Forkølelse er en virus, og den kan ikke alene opstå på baggrund af vådt hår. Der er dog et men. For hvis man bevæger sig ud i kulden med vådt hår, så vil hovedet få et stort varmetab. Vi er som sagt mere modtagelige overfor forkølelse, når vi er afkølede, da virus dermed har lettere ved at trænge ind i kroppen. Derfor er det en rigtig god idé at føntørre håret hjemmefra.

3. Kamillete med honning virker helbredende

Falsk. Varme drikke kan bestemt føles lindrende og bidrage til at opretholde væskebalancen, men de kan desværre ikke slå en virus ihjel.

4. Forkølelse kan helbredes med rom i teen

Falsk! Alkohol hjælper absolut ikke på at helbrede en forkølelse, det har tværtimod en dæmpende effekt på immunforsvaret.

5. Min forkølelse har varet længe, det må være tid til antibiotika

Falsk. Antibiotika har ingen effekt på virus, og kan dermed intet stille op overfor en almindelig forkølelse. Hvis du er meget plaget af dine symptomer, så husk at der findes både næsespray og smertestillende. Du er selvfølgelig også mere end velkommen til at kontakte vores læger, hvis du har spørgsmål.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

ForkølelseMyter