Læge

Derfor får især kvinder ofte blærebetændelse – og det kan de gøre

Hvert år oplever 10 procent af alle kvinder at få blærebetændelse, og det er der en god forklaring på.

Det begynder at svie og brænde, når du skal tisse. Og det føles i øvrigt hele tiden som om du skal præcis det; tisse.

Men det skal du ikke. Der kommer i hvert fald ikke mere end et par dråber, når du endelig har taget dig mod til at gå på toilettet.

Du har blærebetændelse.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Oddsne for, at du er kvinde, er store. Ti procent af alle kvinder får årligt blærebetændelse og en fjerdedel til en tredjedel af alle kvinder oplever at få blærebetændelse i løbet af deres liv ifølge sygeforsikring Danmark.

Og det er der en god forklaring på, lyder det fra læge og en del af teamet bag Hejdoktor.dk, Annemarie Bay-Andersen, der har 14 års erfaring som praktiserende læge.

– Urinrøret er kort hos kvinder og samleje er den hyppigste årsag, fordi massagen og bevægelserne får bakterierne til at bevæge sig op ad, siger hun.

Hvis du vil minimere risikoen for, at du får blærebetændelse som følge af sex, skal du sørge for at gå på toilettet lige efter og tisse. Det skyller bakterierne væk, lyder rådet fra lægen.

Undgå blærebetændelse: Tis én gang hver tredje time

En anden forklaring i tråd med rådet om at lade vandet hurtigt efter samleje, er at du ikke skal holde dig for længe ad gangen.

– Hvis du ikke drikker nok og lader vandet hyppigt, så kan det også give blærebetændelse, fordi bakterierne får lov at sidde og udvikle sig i stedet for at blive skyllet ud.

Desuden opfordrer lægen til, at man lytter til sin krop og forsøger at undgå såkaldt ”selskabsblære”, hvor man holder sig længe, selvom man faktisk skal tisse.

– Når du holder dig for længe, bliver blæren overstrakt, og trækker sig måske ikke 100 procent sammen efterfølgende, og så kan der stå lidt urin tilbage og være guf for bakterier. Derfor anbefaler man vandladning med max tre timers mellemrum, siger hun.

Desuden understreger hun, at der er forskel på yngre og ældre kvinder.

– Ældre kvinder kan have en svag bækkenbund, som kan være en del af forklaringen. Desto mere slapt og åbent, desto flere bakterier kan trænge op. Desuden virker en god bækkenbund også bedre på tømningen.

Rådene lyder altså, at sørge for at træne din bækkenbund og tømme din blære regelmæssigt og især lige efter sex.

Er du i tvivl, om dine symptomer tyder på blærebetændelse? Med et abonnement hos Hejdoktor.dk kan du altid spørge vores kyndige team af læger, sundhedsplejersker og tandlæger til råds om alt mellem himmel og jord – intet er for småt. Læs mere her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Blærebetændelse