Børneorm

Børneorm er den almindeligste ormeinfektion i Danmark og forekommer oftest hos børn, men kan ses hos alle aldersgrupper. Børneorm er en ca. 1 cm lang, hvid orm, som er tynd som en tråd og lever i tyktarmen. Æg fra børneorm kan overleve flere døgn/uger i støv, sengetøj og andet.

Årsager og symptomer på børneorm

Børneorm skyldes infektion med en flercellet parasit (Enterobius vermicularis) som lever i tarmen hos mennesker. Børneorm smitter imellem mennesker og ormeæggene kan overleve i støv i 2 uger. Børn smitter nemt hinanden og andre i familien, hvorfor det er vigtigt, at hele familien bliver behandlet samtidigt hvis der er konstateret orm. Det typiske symptom ved børneorm er kløe omkring endetarmsåbningen, som skyldes at hunormene om natten vandrer ud til endetarmsåbningen, hvor de lægger æg i hudfolderne. Når barnet klør sig får det æg på fingrene, som enten kan videregives til andre personer eller som barnet selv skal smitte sig selv med igen og på den måde holdes infektionen ved lige. Forældre opdager ofte børneorm ved, at de ser små, tynde orm omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring.

KONTAKT LÆGEN NU

Behandling af børneorm

Behandlingen vedrører alle i husstanden, da børneorm er meget smitsom. Der gives en ormekur til hele husstanden – også medlemmerne som ikke har børneorm. Det kan nogle gange være nødvendigt med mere end en kur, men som regel er en kur nok.

Børn må gerne komme i institution, selvom de har børneorm. Man skal orientere personalet, så de kan tage deres forhåndsregler og undgå smitte til hele institutionen. Barnet skal være i behandling, inden det sendes i daginstitution.

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder og eventuelt hvad du selv kan gøre kan du få en video- eller emailkonsultation med vores læge, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

Du har ligeledes mulighed for at medsende et billede af ormene eller lignende for at give lægen et bedre indtryk og visuel mulighed for at vurdere dine symptomer og lave en diagnose.