Blodtryk

Har du spørgsmål eller ønsker du afklaring omkring dit blodtryk. På Hejdoktor.dk kan vi svare på dine spørgsmål, når det passer dig. Vores læger er klar til at hjælpe dig med det samme, uden at du skal bruge timer i venteværelset, eller på selv at google dig til endnu flere bekymringer. Intet er for småt til at søge svar hos Hejdoktor.dk.

 Kontakt Lægen

Der findes rigtig meget information på nettet, og det kan være tidskrævende og ikke mindst svært at finde ud af hvad der er op og ned i informationsjunglen. På Hejdoktor.dk ønsker vi at det bliver så nemt at tale med en læge så du med det samme kan få den rette information. Vores læger kan derudover hjælpe med rådgivning på netop din konkrete spørgsmål og guide til hvad du selv kan gøre for at få det bedre. Få mere at vide her

Generelt om Blodtryk

Blodtryk er individuelt for person til person, om det er lavt, normalt eller højt. Blodtrykket beskrives altid med 2 tal, f.eks. som 120/80 mm Hg, og det siges 120 over 80 mm kviksølv. De 2 tal angiver

Det første tal (den høje værdi): Systoliske tryk som fremkommer, idet hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud i pulsårerne.

Det andet tal (den lave værdi): Diastoliske blodtryk som fremkommer, når hjertet slapper af og fyldes med blod.

Et normalt blodtryk ligger omkring 120/80, det er dog også lidt aldersbetinget, da blodtrykket oftest stiger med alderen.

Hvordan dannes blodtryk i kroppen

Hjertet er en muskel, hvis hovedfunktion er at trække sig sammen og derved pumpe blodet ud i kroppens kredsløb. Det tryk, som der dannes fra hjertet, når det pumper kaldes blodtryk. Hjertet pumper regelmæssigt iltmættet blod ud i arterierne (pulsårerne). Dette kommer ud til alle organerne og vævet i kroppen, hvor ilten bliver brugt. Det resterende blod bliver ført tilbage til hjertet via venerne (blodårerne).

Lavt blodtryk

Symptomer på lavt blodtryk kan være træthed, svimmelhed samt et markant blodtryksfald ved skift fra liggende til stående stilling. Det markante blodtryksfald kan resultere i besvimelse, hvilket skyldes at hjernen kortvarigt ikke får tilført den nødvendige mængde blod og ilt. Hvis man har tendens til at besvime eller blive meget svimmel, når man rejser sig, så skal man være opmærksom på at gøre dette stille og roligt for at undgå besvimelse.

For højt blodtryk

Ca. 20-25% af den danske befolkning har forhøjet blodtryk, som kræver behandling. Højt blodtryk betegnes i den vestlige verden som en folkesygdom.

Udvikling af for højt blodtryk kan skyldes mange forskellige faktorer bl.a. rygning, fedme, højt alkolholforbrug og meget andet.

Symptpomerne på højt blodtryk kan bl.a. være hovedpine, næseblod, brystsmerter, åndenød.

Der skal laves en del udredning af patienten, før end at man påbegynder behandlingen af højt blodtryk. Der er forskellige former for behandling, hvilket også kommer an på, hvad årsagen til højt blodtryk er.

Det kan være stop med rygning eller måske medicinsk behandling er bedst, det skal lægen være med til at finde ud af.

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Har du spørgsmål til forhøjet blodtryk herunder symptomer, årsager eller hvad du selv kan gøre for dit blodtryk kan du her få en email eller videokonsultation med vores læge som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

 Kontakt Lægen

Ønsker du en uvildig erfaren læge til at tage stilling til dit blodtryk kan du skrive eller få en videokonsultation til Hejdoktor.dks læge. Her vil du også kunne spørge til medicin, motion og andre relaterede emner.