Herpes

Få online lægehjælp nu, hurtigt og nemt

Herpes – Få lægehjælp når det passer dig

Vi garanterer:

  • Svar indenfor max. 24 timer*

  • At du er 100 % tilfreds – eller at du får pengene tilbage

 *Gennemsnitlig svartid er dog typisk under 1 timer, se evt. vores åbningstider

Hvis du har symptomer, eller mistænker du har herpes, så kan vores læger rådgive dig med det samme, uden at du skal bruge unødig tid på transport og i venteværelset.

Gør som 100.000 andre danskere

Rigtig mange danskere har allerede taget Hejdoktor.dk til sig, og vi hjælper idag flere og flere som ønsker en nemmere og mere fleksibel adgang til en læge.

Hvordan kan Hejdoktor.dk hjælpe

På Hejdoktor.dk ønsker vi at det skal være nemt at tale med en læge, så du hurtigt kan få den rette information og styr på fakta. Du kan enten skrive eller tale med en læge online. Lægerne sidder klar til at svare på dine spørgsmål og rådgive dig i forhold til hvad du bør gøre. For blot 75 kr/mdr kan du kontakte lægen ubegrænset, og dækker hele din husstand.

Hvad er herpes?

Herpes kan opdeles i to typer af herpes simplex-virus (HSV):

  • Herpes Labialis (HSV1) som er forkølelsessår i ansigtet, især på læberne.

  • Herpes Genitalis (HSV2), som er en udbredt sexsygdom, der viser sig som sår på kønsorganerne eller i endetarmen.

Når man først har fået herpes, kan man ikke komme af med virus igen, da virus via nervebanerne søger hen til selve nervecellen, hvor virus forbliver resten af livet. Her kan virus ligge i dvale og ved reaktivering kommer der nye væskeblærer.

Hvor mange har herpes

  • 80 % af alle voksne danskere har herpes Labialis og ud af disse har 20-40 % har haft symptomer.

  • 20% har herpes genitalis og mellem 10-20% får symptomer.

Symptomer

Man kan ikke altid mærke, man har herpes. Får man symptomer, er de første tegn på herpesvirus smerter, hævelse, rødme, kløe og svie på kønsdelene, i endetarmsåbningen eller i munden.

Symptomerne bliver senere til små væskefyldte blærer, som brister og bliver til sår. Første udbrud kommer normalt inden for en uge, efter man er blevet smittet. Et herpesudbrud varer cirka to uger, og i den periode kan man få ondt i halsen, hovedpine, feber og muskelsmerter ved første udbrud. Fremtidige herpesudbrud er ofte både af kortere varighed og mildere med hensyn til symptomer.

Hvordan smitter herpes

Herpes smitter blandt andet, når man har sex, og det smitter fra skeden, endetarmen og munden. Herpes i form af forkølelsessår på læberne smitter også, når man kysser, eller hvis man rører ved et sår og bagefter rører sig i ansigtet.

Børn bliver ofte smittet med forkølelsessår, fordi de ikke ved, de skal vaske hænder, efter de har rørt ved et forkølelsessår.

Begge typer herpes kan smitte både i ansigtet, på kønsorganerne eller i endetarmen.

Diagnose

Ofte vil kombinationen af sygehistorie og sårenes udseende give diagnosen. Egen læge kan også teste via skrab fra blærerne og derved påvise virus.

Behandling

Når man først er smittet med herpes, kan man ikke komme af med det igen.

Symptomerne kan dæmpes og man kan mindske længden af udbruddene ved at blive behandlet. Det er derfor vigtigt, man starter behandlingen så hurtigt som muligt.

  • Herpes på kønsdelene, kan behandles med medicin.

  • Herpes som forkølelsessår på læberne, kan behandles med salve eller et særligt plaster til at komme over såret, så det ikke smitter.

Forebyggelse

Personer med hyppig herpes udbrud kan have gavn af forebyggende antiviral behandling.

Under udbrud af herpes genitalis skal man bruge kondom eller helt undgå sex i perioder med udbrud. Derudover er god håndhygiejne er vigtig.

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Har du spørgsmål vedr. herpes herunder symptomer, årsager eller hvad du selv kan gøre? Så kan du tale med vores læger enten via en email eller videokonsultation. Lægerne sidder klar til at rådgive dig og til at svare på dine spørgsmål.

Ønsker du en uvildig erfaren læge til at tage stilling til om du har herpes kan du skrive eller få en videokonsultation med Hejdoktor.dks læger. Her vil du også kunne spørge til behandling, symptomer, sex, konsekvenser og andre relaterede emner.

Du har ligeledes mulighed for at medsende et billede af sårene eller udslættet for at give lægen et bedre indtryk og visuel mulighed for at vurdere dine symptomer og stille en diagnose.