Influenza

Er du bekymret for om du har influenza?

Vores læger er klar til at rådgive dig med det samme, uden at du skal bruge timer i venteværelset, eller på selv at google dig til svar og måske flere spørgsmål vedrørende influenza.

På Hejdoktor.dk ønsker vi at det skal være nemt at tale med en læge, så du hurtigt kan få den rette information og styr på fakta.

Har du spørgsmål vedrørende influenza, måske omkring symptomer, influenzavaccine, årsager, hvad du skal gøre, så kan du tale med vores læger enten via email eller videokonsultation. Lægerne sidder klar til at svare på dine spørgsmål og rådgive dig i forhold til hvad du bør gøre.

Få mere at vide om Hejdoktor her

Hvad er influenza?

Influenza er en sygdom, forårsaget af smitte med influenzavirus. I Danmark er vintermånederne den typiske periode for influenzaepidemier.

Hvor mange får influenza

En almindelig influenzaepidemi varer 4-6 uger i vintermånederne fra december til marts. 1 ud af 5 personer får typisk influenza – og hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Symptomer

Influenza viser sig ved pludselig feber, muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen varer typisk i 2-7 dage.

I langt de fleste tilfælde bør influenza ikke give anledning til bekymring, men influenza kan for nogen være meget alvorlig og kræve indlæggelse på hospital og i værste fald død.

Hvordan smitter det

Virussen er meget smitsom og smitter ved indånding via små dråber fra hoste, nys og lignende.

Diagnose

Symptomer på influenza er typiske, og det er specielt feber kombineret med smerter i muskler og led, som adskiller influenza fra eksempelvis forkølelse. Hos de allerfleste vil diagnosen derfor kunne stilles, uden at det er nødvendigt at tage andre prøver.

Diagnosen kan bekræftes ved at tage podning fra svælget. Denne type prøveerbruges mest til til at identificere, hvilken type virus der er tale om.

Behandling

Influenza kan behandles antiviral medicin, som forhindrer virus i at sprede sig i kroppen. Behandling skal startes så hurtigt som muligt og senest 2 døgn efter de første symptomer. Ved optimal behandling kan sygdommens varighed nedsættes med 1-2 dage.

Forebyggelse

Det er muligt at forebygge influenza. God hygiejne og omhyggelighed i forbindelse med at man eksempelvis vaske hænder, at man hoster og nyser i sit ærme mm. Derudover kan influenza forebygges via vaccination.

Influenza­vaccination

Der udvikles hvert år en influenza-vaccine som er specielt målrettet den kommende influenza-epidemi. Sundhedsstyrelsen anbefaler influenzavaccination, hvis du er i særlig risiko for at blive alvorligt syg af influenza.

Det er særligt ældre der er udsatte og med forhøjet risiko for at blive alvorlig syg af influenza. Hvis du tilhører en af følgende grupper anbefaler Sundhedsstyrelsen dig at blive vaccineret mod influenza:

  • 65 år eller ældre

  • Har en kronisk sygdom

  • BMI over 40

  • Gravid og mere end 12 uger henne

Influenzavaccine gives som en indsprøjtning. Fra du bliver vaccineret, går der typisk 2-3 uger, før du er beskyttet. Vaccinen beskytter sædvanligvis i 6-12 måneder og skal gives hvert år i god tid, inden influenzasæsonen starter – typisk i oktober. Når først du er blevet syg, er det for sent at vaccinere.

Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?

Har du spørgsmål vedr. herunder symptomer, årsager eller hvad du selv kan gøre? Så kan du tale med vores læger enten via en email eller videokonsultation. Lægerne sidder klar til at rådgive dig og til at svare på dine spørgsmål.

Ønsker du en uvildig erfaren læge til at tage stilling til om du har influenza kan du skrive eller få en videokonsultation med Hejdoktor.dks læger. Her vil du også kunne spørge til behandling, symptomer og andre relaterede emner.