Kønsvorter

Kønsvorter, som også kaldes kondylomer, er nogle hvidlige flade, stilkede knopper eller blomkålsagtige vorter på enten kønsorganer eller ved endetarmen. Der ses sjældent andre gener ved kønsvorter. Kønsvorter er forårsaget af en virus, også kendt som HPV og over 90% er fra HPV type 6 eller 11.

I Danmark er kønsvorter den mest hyppige kønssygdom. Antallet af tilfælde er steget kraftigt de senere år. Det er især uge i starten af 20’erne, som smittes af sygdommen.

Årsager

Kønsvorter smitter primært ved samleje, og der kan gå op til flere uger eller måneder fra smitte til  kønsvorterne kan ses. Den bedste beskyttelse mod kønsvorter er at benytte kondom. Dog kan kønsvorter smitte ved tæt kontakt hud mod hud.

Kønsvorter gør som regel ikke ondt, men kan give kløe.

Behandling og fremtiden

Har man en gang haft kønsvorter, kan man risikere at de med jævne mellemrum kan dukke op igen og det kan være resten af livet. De fleste oplever dog kun at få dem i et enkelt tilfælde.

Behandlingen af kønsvorter kan være langvarig og strække sig over flere måneder. Man kan selv behandle med visse præparater, men man kan også få lægen til at fjerne kønsvorterne. Man kan undgå kønsvorter ved at bliver vaccineret med vaccinen mod HPV.

KONTAKT LÆGEN NU

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder og eventuelt hvad du selv kan gøre kan du få en video- eller emailkonsultation med vores læge, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.

Du har ligeledes mulighed for at medsende et billede af kønsvorterne eller lignende for at give lægen et bedre indtryk og visuel mulighed for at vurdere dine symptomer og stille en diagnose.