Hudlæge

Børnesår – en meget smitsom infektion i huden

Børnesår er en meget almindelig hudsygdom som årligt rammer 1-3 % af alle børn under 12 år. Men alle aldersgrupper kan blive ramt.

Book en konsultation hos hudlægen
Problemer med huden?
Book en konsultation

Hvad er børnesår?

Børnesår (impetigo) er en overfladisk bakteriel infektion i huden, som typisk er forårsaget af stafylokokker der trænger ind i huden. Hejdoktor.dks hudlæge Maria Heisterberg uddyber.

Børnesår er en ret almindelig sygdom hos børn, der typisk er karakteriseret med et sår, der er dækket med gullige sårskorper. Børnesår starter tit med en lille rød, kløende plet, hvor der kommer en gullig sårskorpe. Der kan også komme blærer.

Børnesår har størst tendens til at fremkomme på hudområder der ikke er tildækket, hvorfor ansigt og hænderne tit er de mest udsatte områder. Derudover så øger fugt og varme risikoen for børnesår.

Smitter børnesår?

Ja – Børnesår er en ufarlig, men en meget smitsom sygdom. Derfor kan man let sprede sygdommen til andre steder på kroppen og til andre personer.

Børnesår smitter ved at der overføres væske fra såret f.eks. hvis man har kløet eller berørt børnesåret og efterfølgende berører andre steder på kroppen eller andre personer. Den kan også smitte via genstande såsom håndklæder eller lignende, som har været i berøring med børnesåret. Stafylokokker kan overleve i møbler, sengetøj, legetøj og på håndklæder, fortæller hudlægen.

Symptomer på børnesår

Ifølge hudlæge Maria Heisterberg er det mest fremtrædende symptom, at barnet får en rød knop, som udvikler sig til sår og der dannes skorper som oftest er gullige.

Børnesår starter oftest i ansigtet omkring munden og næsebor, men kan forekomme overalt på kroppen. Sårene klør som regel, men derudover er børn, der er ramt af børnesår sjældent alment påvirkede.

Forebyggelse – Hvad kan jeg selv gøre

Ifølge hudlægen er det altid en god ide at opretholde god hygiejne.

  • Sårene vaskes med vand og sæbe og derudover bør man ofte vaske barnets hænder.

  • Det er også en god ide at holde neglene korte, da det så er sværere at kradse i sårene. På den måde bliver det sværere for bakterierne at sidde på barnets fingre, og man mindsker dermed smitterisikoen. Man kan også tildække såret, så der ikke er mulighed for at kradse i det.

  • Vask altid selv hænder efter berøring med barnets børnesår. Det er også fornuftigt at benytte engangsvaskeklude og give barnet sit eget håndklæde, som vaskes efter kontakt med såret.

Nedenstående er ting som du selv kan gøre for at undgå smitte:

  • Håndvask med vand og sæbe efter berøring af sår

  • Eget håndklæde til alle

  • Dagligt skift af håndklæder, kropsnært tøj med kontakt til sår og pudevår, hvis sårene findes i ansigtet

  • Vask af sengetøj, undertøj, håndklæder og nattøj ved minimum 80 grader C

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Meget ofte kan en læge konstatere, at det drejer sig om børnesår bare ved at se såret.

Diagnosen stilles i langt de fleste tilfælde på baggrund af udslættets typiske udseende. Det kan i nogle tilfælde blive nødvendigt at pode fra såret, fortæller Maria Heisterberg.

Hvordan behandles børnesår?

Ifølge hudlægen afhænger behandlingen af omfanget af sårene.

Hvis det drejer sig om et mindre område kan det behandles med klorhexidinsæbe og/eller fusidincreme. Hvis det ikke er virksomt, kan lægen ordinere antibiotika piller.

Det er altid en god huskeregel at, sårene skal vaskes rene med vand og sæbe. I den arbejdsgang kan man også med fordel opbløde og fjerne skorperne, da de er levested for bakterierne lever. Så kan man påføre salve eller creme på de rene og tørre sår, så virker behandlingen bedre.

Må mit barn komme i institution?

Ifølge hudlæge Maria Heisterberg er reglerne helt klare.

Barnet må ikke komme i institution, før sårene er tørret ind, og skorperne er faldet af. Det gælder også selvom barnet er i behandling. Er der tale om et barn i skolealderen, så må barnet komme i skole, hvis såret kan dækkes helt til og hvis sårene ikke er meget udbredte.

Hvad kan Hejdoktor’s hudlæger hjælpe med?

På baggrund af sygehistorie og billeddokumentation kan hudlægerne i langt de fleste tilfælde stille diagnosen og igangsætte relevant behandling.

Hudlægen kan og så rådgive dig vedrørende sårpleje med fjernelse af skorper, samt tildækning af sårene og omhyggelig håndhygiejne. Hurtig og effektiv behandling af de enkelte sygdomstilfælde er også vigtig for at hindre smittespredning.

Lad vores hudlæger hjælpe dig hvis du har andre hudrelaterede bekymringer eller spørgsmål. Hent app’en eller kontakt Hejdoktor.dk på din computer her.

Online Hudlæge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Børnesår