Læge

Det skal du gøre hvis du bliver stukket af en bi eller hveps!

Hvad skal du gøre ved bi og hvepsestik?

Det gør ondt at blive stukket af bier og hvepse og det kan potentielt være farligt og i sjældne tilfælde livstruende. Men det er dog vigtigt at huske på at bier og hvepse er en naturlig del af vores natur og derfor har vi mennesker en vis risiko for at blive stukket.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

– Man kan dog nedsætte risikoen hvis man husker på nogle simple råd. Selvom det er varmt udenfor, kan det være en god ide at bære fodtøj, så man ikke træder på bier og hvepse, fortæller Læge Annemarie Bay-Andersen fra Hejdoktor.dk – Danmarks nye online lægetjeneste. Lægen forklarer endvidere:

– Man skal også lade være med at vifte og slå efter bier og hvepse, men i stedet bevæge sig langsomt væk fra en eventuel sværm. Det er også en god ide at undlade at spise søde sager eller drikke udendørs sent på sommeren.

Hvad er forskellen på et bistik og et hvepsestik? 

Den primære forskel på bi og hvepsestik, er at bier kun kan stikke en gang og dør bagefter. Bien sprøjter ca. 50 μg gift ind ved et stik, mens hvepsen sprøjter omkring 2-10 μg gift ved et stik, men hvepsen dør ikke efter at have stukket.

– Kemisk er bigift og hvepsegift forskelligt, og det betyder at man godt kan være overfølsom for kun den ene af de to giftformer forklarer Læge Annemarie Bay-Andersen.

Det gør du ved hvepsestik

Hvis du er uheldig og bliver stukket af en bi eller en hveps, er der flere ting som du kan gøre for at mindske og lindre smerten.

Læge Annemarie Bay-Andersen fortæller, at man strakt efter et stik skal starte med at fjerne brodden og giftsæk, hvis den skulle sidde tilbage. Man kan skrabe brodden væk med en negl eller en pincet. Hvis man har en giftsuger, er det en god ide at suge giften ud af stikket. Lægen fortsætter:

– Når brodden og eventuelt giften er fjernet, kan du med fordel vaske området med vand og sæbe og derefter køle området med isterninger eller frosne grønsagsposer for at lindre smerten.

For at undgå unødvendige hævelser omkring stikket kan det også være en god ide at holde området i ro og gerne opad.

Symptomer på en allergisk reaktion

Det er typisk at der efter et bi eller hvepsestik, opstår rød og øm hævelse, der ofte holder ved et par dage. Hvis du er i tvivl om hvorvidt du er allergisk overfor hvepse- eller bistik, kan det være en god ide at holde øje med følgende klassiske symptomer på en allergisk reaktion:

  • Udslæt, hævelse eller kløe andre steder

  • Åndedrætsbesvær

  • Svimmelhed

  • Svær utilpashed

Annemarie Bay-Andersen anbefaler, at man straks kontakter en læge, hvis man har nogle af de nævnte symptomer eller hvis man er blevet stukket i munden, svælget eller på halsen. Hvis man får mange stik på en gang, kan det også være farligt og det samme gælder hvis man er hjertesyg og blot får et enkelt stik. Hvis man har ovennævnte symptomer i udtalt grad, skal man ringe 112.

Medicinsk behandling

Hvis man i forbindelse med et stik oplever kløe og hævelse kan det afhjælpes med antihistamintabletter.

– Jo hurtigere man tager dem efter stikket, jo bedre vil de virke. Derudover kan kløestillende cremer også have en fin lindrende virkning forklarer Læge Annemarie Bay-Andersen og fortsætter.

– Hvis man oplever en kraftig reaktion i huden og eller en af de tidligere nævnte symptomer, bør man undersøges for allergi hos egen læge. Hvis man er allergisk overfor bi eller hvepsestik, vil man typisk blive tilbudt enten en allergivaccination eller en adrenalinsprøjte.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

Insektstik