Fysioterapeut

Hvad kan man gøre mod ondt i lænderyggen?

1,1 mio. danskere har lænderygsmerter, men hvad er det egentlig, der forårsager denne smerte og hvordan kan de lindres og ikke mindst forebygges?

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Hvad forårsager lænderygsmerter?

Det kan være svært at svare på, hvad årsagen til lænderygsmerter hos det enkelte menneske er, da vi alle eksponeres forskelligt i vores hverdag og kommer med hver vores genetiske rygsække. 

Nedenstående figur gengiver nogle af de forklaringer som er aller bedst dokumenteret ift. at give en årsag. 

Det er solidt dokumenteret at dem med det hårde fysiske arbejde og de mange tunge løft har størst risiko for lænderygsmerter. 

Et traume mod ryggen, degenerative forandringer mellem rygsøjlens led, ringe siddestillinger og gentagne foroverbøjninger kan også give en god forklaring på ondt i lænderyggen. 

Samtidig må vi ikke glemme, at der er mange “ikke-mekaniske” sygdomme som kan give refererede smerter i lænden, fx. nyresten og nyre/bækkenbetændelse med flere. 

I mange år har vi fået fortalt, at når man har ondt i ryggen, er den syg og skal aflastes! Men ryggen er i langt langt de fleste tilfælde ikke i stykker. Faktisk viser forskning, at vi skal til at opfatte ryggen som en meget stærk struktur, som skal trænes og stimuleres for at fungere bedst muligt - OGSÅ når den gør ondt! 

Fakta om lænderygsmerter?

  • 1,1 mio. danskere har lænderygsmerter.

  • Lænderygsmerter koster årligt samfundet 4,6 mio. sygedage ift. personer uden lænderygsmerter. 

  • 33,5 milliarder kroner koster lænderygsmerter i produktionstab. 

  • 38% af alle førtidspensionister skyldes lænderygsmerter. 

(Kilde: Statens Institut for Folkesundhed).   

Da det gennem tiden er blevet mere og mere velkendt, at lænderygsmerter er en dyr sag for samfundet, er der flere og flere studier som bliver søsat, for at finde ud af hvad vi skal gøre ved tilstanden. 

Nedenstående figur viser den tilgængelige data, der hvert år udarbejdes på netop dette område. 

Derfor kan vi med rette efterhånden komme med et godt bud på, hvad årsagen til lænderygsmerter er, hvordan de bedres og hvordan vi forebygger dem.

Dette er hvad den nyeste forskning overbevisende viser:  

  • Har du ondt i ryggen er det fint at du tager hensyn til din ryg, men du skal ikke lægge dig i sengen. Det forlænger smerteoplevelsen. Du skal i stedet være aktiv, gå en tur, det har ryggen godt af og det øger normalt ikke dine rygsmerter. 

  • Det er dokumenteret at 2 timers gåtur om ugen nedsætter kroniske rygsmerters tilbagefald. 

  • 9/10 patienter med kroniske rygsmerter (smerter over 3 mdr) har også smerter et andet sted i kroppen. 

  • Regelmæssig smertestillende medicin har ikke længere en plads i behandlingen mod ondt i ryggen. Man kan højst tage et par dage med NSAID præparater som ibruprofen, ikke mere. Denne behandling anbefales ikke til ældre over 60 år pga risiko for bivirkninger.

  • Det vigtigste er, at du er fysisk aktiv - der findes ikke en rigtig eller forkert måde at bevæge sig på - bare du gør det! Alle rygge er forskellige og har behov for forskellige tiltag, snak med din fysioterapeut og få hjælp til at få lagt et program som passer godt til dig. 

  • Rygoperationer er ikke noget quick fix. Af og til kan det være en nødvendighed ved fx. Spinalstenose eller discusprolaps men ellers ikke.      

  • 2 ud af 3, der får akutte lænderygsmerter, vil opleve at smerterne kommer igen. Det kan sidestilles med et migræneanfald, det er ikke farligt - det gør ondt, men det går over igen. Ryggen er ikke blevet hverken værre eller svagere efter et anfald. Du skal derfor lære at leve med episodiske rygsmerter gennem livet. Og lære at gribe dem an ved at opsøge mere viden og uddannelse omkring smertehåndtering og adfærd.

  • Superviseret træning virker godt på rygsmerter

  • Manuel behandling, mobilisering, akupunktur, manipulation har også en plads i behandlingen af rygsmerter.

  • Telemedicin har også vist sig effektivt - råd og vejledning løbende, har god effekt på dine rygsmerter.   

Kilde: Jan Hartvigsen, 
Professor på center for sundhed i muskler og led ved syddansk universitet samt medlem af WHO’s internationale ekspertgruppe mod rygsmerter.

Din onlinefysioterapeut kan hjælpe dig videre

Har du brug for hjælp til at få målrettet din rygtræning til din situation, så har vi dygtige og erfarne fysioterapeuter siddende klar til at hjælpe dig med en individuel videokonsultation inden for 24 timer. Du kan booke din tid her

Vi kan kontaktes uden om din egen læge og vi behøver ingen henvisning. 

Vi holder åbent i hverdage fra kl. 8.00 - 21.00 og i weekender fra 8.00-18.00.