Hudlæge

Klamydia kan være helt symptomfrit

Kort om klamydia

Klamydia er en bakteriel kønssygdom, der forårsages af en bakterie som kaldes Chlamydia trachomatis, og den rammer særligt unge mellem 15 og 29 år. Bakterien overføres mellem personer, som har ubeskyttet sex. Der er cirka 30.000 klamydiatilfælde i Danmark om året, men da sygdommen ikke nødvendigvis medfører symptomer, er der formentligt et væsentligt mørketal af antal smittede.

Book en konsultation hos hudlægen
Problemer med huden?
Book en konsultation

Hvilke symptomer har man?

Klamydia optræder ofte meget symptomsvagt, og omtrent halvdelen af smittede, vil slet ikke opleve at have symptomer. Hos både mænd og kvinder kan betændelse i urinrøret dog være en indikator for, at man er smittet med en klamydiainfektion.

  • Kvinder kan opleve at få øget udflåd, og at det svier eller føles ubehageligt, når de tisser.

  • Mænd vil også få svien og ubehag ved vandladning, og der vil oftest være et klart udflåd fra urinrøret.

  • Infektionen kan også overføres til øjnene, hvilket kan medføre rødmen i øjet, øjenbetændelse og dannelse af pus.

  • Klamydiainfektion i endetarmen kan også forårsage smerter og udflåd, men denne infektion er oftest også med svage eller slet ingen symptomer.

  • For mænd der har seksuelt samvær med mænd, kan der være tale om en bestemt type af klamydia nemlig lymfogranuloma venereum. Her vil det også være særligt vigtigt at blive undersøgt, da infektionen kan forårsage forsnævring af endetarmen, hvis den ikke bliver behandlet rettidigt.

Det er vigtigt at få behandlet en klamydiainfektion

  • For kvinder kan en ubehandlet klamydiainfektion sprede sig og forårsage underlivsbetændelse.

  • Hos mænd kan ubehandlet klamydia resultere i betændelse i bitestiklerne.

  • Klamydia kan også medføre en reaktiv ledbetændelse (en inflammatorisk gigtform), men denne kan dog også forekomme efter en tarminfektion. Det er dog en sjælden tilstand, og den forekommer oftest hos yngre mænd med en særlig vævstype.

  • Hvis klamydiainfektionen behandles i tide, vil man ikke udvikle følgevirkninger.

Klamydia som ikke bliver behandlet, kan altså medføre nogle meget ubehagelige følgetilstande. I værste tilfælde kan en ubehandlet klamydiainfektionen endda forårsage uønsket sterilitet, så jo før infektionen behandles desto bedre.

Hvordan smitter klamydiainfektion?

Klamydia smitter gennem ubeskyttet seksuel kontakt, og den kan smitte både gennem oralsex, analsex samt ved vaginalt samleje. Gravide med infektionen kan dog også smitte deres børn under fødslen, hvor barnet vil udvise symptomer som for eksempel øjenbetændelse.

Diagnosen stilles sådan her

Diagnosen stilles enten gennem podning fra urinrøret, fra livmoderhalsen eller skeden, men oftest vil diagnosticeringen finde sted gennem en urinprøve. Hvis man mistænker at være smittet i svælget, endetarmen eller øjnene, så er det vigtigt at gøre dette klart for lægen, så man kan foretage den korrekte type af podning.

Hjemmetest

Det er muligt at påvise klamydia i en hjemmetest (urinprøve) – med lige så høj grad af pålidelighed som ved andre typer af prøver. Hejdoktor har et samarbejde med Dynamic Code som tilbyder gør-det-selv-test, der kan teste for klamydia.

Husk at informere om smitten

Hvis man er smittet, er det uhyre vigtigt at informere sin partner/partnere om, at de også bør blive testet for klamydia. Jo før I kommer under behandling, desto bedre er I stillet.

Selvom det ikke nødvendigvis er en behagelig samtale, så er den langt bedre end alternativet, nemlig at din partner/partnere udvikler alvorlige følgevirkninger, og at smitten fortsætter.

Hvordan behandles klamydia?

Behandlingen består af en enkeltdosis tabletkur med antibiotika.

Klamydia kan forebygges

Når du og din partner husker at bruge kondom, så beskytter man sig mod klamydia og andre kønssygdomme.

Online Hudlæge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

KlamydiaKønssygdom