Fysioterapeut

Padel skader

Hvordan undgår du den mest hyppige skade i padel?

I takt med at Danmark i den grad er hoppet med på padelbølgen, så ser vi i klinikken flere og flere padelrelaterede skader hos vores motionister. Særligt er det fibersprængninger, ryg- og knæskader der præsenterer sig. Men den absolutte højdespringer blandt padelskaderne er ”padelalbuen”.

Padelalbuen er nok mest kendt som den gamle kending ”tennisalbuen”, som er defineret ved smerter på ydersiden af underarmen lige der, hvor knoglen i albuen er mest promenerende.

Skaden viser sig enten under selve padelspil og særligt ved baghåndsslag, men også i hverdagssituationer, hvor du giver hånd, drejer et syltetøjslåg af eller klemmer på tandpastatuben.

Den berygtede padelalbue skyldes særligt 3 ting, som du skal være opmærksom på, hvis du vil forebygge en skade på denne struktur.

1- Brug den rette teknik

2- Balance i din træning

3- Vælg det rette udstyr

Men allervigtigst: Husk, at hvis du allerede har ondt, bør du aflyse din næste padelbanetid og konsultere en fysioterapeut, der har viden om albueskader.

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

1. Brug den rigtige teknik

Rigtig mange motionister, der spiller padel, bruger det samme greb til både forhånds- og baghåndsslag - og til at serve og smashe med. Og det er her, problemerne opstår.

Det er faktisk okay at slå forhånd og at serve med det samme greb. Men det stresser muskulaturen helt abnormt, når du holder forkert på battet i din baghånd. Hvis du ikke drejer battet, så bruger du din muskulatur til at generere fart og så belaster du albuen helt vildt.

Elitespillere roterer battet, så slaget biomekanisk bliver mest optimalt. Det er noget, som man som motionist bør øve sig på.

Et godt råd

Hvis du får ondt, når du slår baghåndsslag, så husk at bytte med din padelmakker, så du i stedet tager forhåndssiden af jeres banehalvdel i den kommende tid. Så får du færre baghåndsslag og mindre belastning i din arm.

2. Husk balance i din træning

Mange motionister bliver så grebet af padel, at de lynhurtigt begynder at spille tre-fem gange om ugen og ofte to timer ad gangen – selvom det måske er en idrætsgren, som de kun har spillet i kort tid. Det er der ikke særlig mange, der kan holde til.

De fleste af de motionister, der får problemer med albuen i forbindelse med padel, er over 40 år.

Og det er helt naturligt. For når du er i den alder, er senevævet lidt mere porøst og derved mere udsat ved specifikke belastninger.

Styrketræning omkring albuen er derfor helt afgørende for at forebygge skaderne – dog uden at overbelaste selvfølgelig. Hvis du ønsker et forebyggende øvelsesprogram fra Hejdoktors fysiotereapeuter så sender vi det gratis til dig hvis du skriver til vores support.

3. Vælg det rette udstyr

Rigtig mange motionister og begyndere i tennis lærer at slå med to hænder i baghånd for at få mere kraft og kontrol og mindre belastning på albuen. Men i padel er det næsten umuligt at have to hænder på det korte greb. Det er simpelthen for småt. Og samtidig er battet tungere.

Derfor anbefales det at motionister vælger et lettere bat, hvor størstedelen af vægten er nede i grebet – i stedet for at vælge et bat, som er meget tungt og hvor du kan slå ekstra hårdt.

Som begynder er det bedre at have et let bat med vægt i grebet, med en overflade, der er eftergiveligt frem for stenhårdt, og med et greb i den rigtige størrelse, som passer til din hånd.

Kilde Fysio.dk - Kim Lykke Lützhøft, sportsfysioterapeut og mangeårig tennistræner og specialist i tennis- og padelskader.

Hvis du har en skade i din albue og har behov for råd og vejledning, til hvordan du kommer bedst og hurtigst tilbage på banen, så kontakt Hejdoktors fysioterapeuter. Vi sidder klar alle hverdage fra kl. 9-17, vi behøver ingen forudgående henvisning fra egen læge og du booker tid gennem din browser eller Hejdoktor App. Tryk her for bookning af din næste konsultation.

De bedste hilsner

Hejdoktors Fysioterapeuter

Online Fysioterapeut
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil