Fysioterapeut

Sådan heler din krop

Inflammationsfasen

Forestil dig en netop forstuvet ankel. Til at starte med, vil du opleve massiv smerte fra vævet omkring leddet. Ligamenter og sener er forstrukket eller måske overrevet, og det bløder inde fra det ødelagte væv. Kroppen reagerer hurtigt ved at skabe inflammation, som er en helt naturlig og nødvendig proces, for at få vævsophelingen igang.

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Øget blodtilstrømning til det skadet væv, tjener det formål at fjerne døde og ødelagte celler og genetablere nye blodkar og nerver til området, det er derfor du oplever hævelse, varme og rødme. Da der i denne fase er godt gang i inflammationen, er det kemiske miljø i det skadet væv i ubalance, og dette er grunden til at du har ondt. Disse smerter er ganske vist ubehagelige, men ikke desto mindre gavnlige, da de hjælper dig med at huske på, at anklen skal beskyttes den næste tid, så der ikke sker yderligere skade.

Du vil derfor også opleve at din bevægelighed er nedsat, og at de mindste bevægelser medfører smerter.  

Dette skal du gøre i inflammationsfasen – varighed 1-10 dage.

  • Tag den med ro, så skaden ikke forværres.

  • MEN bevæg dig indenfor smertegrænsen, dette hjælper vævet til at hele bedst og hurtigst.

    • Smertegrænsen skal forstås således: Hvis du forestiller dig en skala fra 0 til 10, hvor 0 er ingen smerter og 10 er de værst tænkelige smerter. Så er det sikkert og helt okay at bevæge dig op til max 5 på smerteskalaen, hvis smerterne vel og mærke efter ca 15-20 min. er nedadgående. Hvis smerterne bliver hængende og også “koster” dagen derpå. Ja, så skal du skrue lidt ned med aktiviteten.

Vævsopbygningsfasen (ca. 3 uger)

Heldigvis aftager de akutte og intense smerter efter nogle dage. Det vigtigste i denne fase er at undgå re-skade, da vævet er i fuld gang med at blive genopbygget.

Men det er her, du skal være opmærksom, for selvom smerterne er aftagende, så er kroppen stadig på overarbejde for at reetablere arvæv og genskabe det i korrekt form og trækretning. Arvæv er nemlig ikke særlig stærkt, det fungerer som plaster på såret, men har på ingen måde samme styrke og funktion som normalt væv. Faktisk er arvæv kun ca. 15% så stærkt som normalt væv.

Dette skal du gøre i vævsopbygningsfasen

  • Bevæg vævet, men kun til smertegrænsen. 

  • Øg gradvis bevægelser og stræk på vævet. Fuld bevægelighed skal gerne være genvundet efter 3-4 uger efter skaden.

Remodulleringsfasen – varighed op til 6 mdr. 

I denne fase er det vigtigt at du fortsat strækker og styrker vævet, for at undgå re-skade. Det er altafgørende i denne fase at fuld bevægelighed i vævet er genskabt, så normal funktion af leddet kan genoptages.

Normal styrke og kontrol af anklen skal langsomt genvindes over de næste måneder. Det er derfor vigtigt at du genoptræner og laver dine rehabiliteringsøvelser.

Dette skal du gøre i remodulleringsfasen

  • For at styrke det nye væv kræver det regelmæssig bevægelse, stræk og aktivitet, før det bliver stærkt igen.

  • Du skal i denne fase kunne bevæge i alle retninger uden smerter.

  • Disciplin – hold ved dit genoptræningsprogram.

Hvad kan hejdoktors fysioterapeuter gøre for dig

Hejdoktors fysioterapeuter kan hjælpe dig med at nedsætte smerterne via effektive træningsøvelser, som vil bedre din funktion og styrke muskulaturen omkring leddet.

Vi kan også rådgive og vejlede dig om din tilstand, smertestillende medicin, træning og arbejdsbelastning.

Vi behøver ingen forudgående kontakt med egen læge via en henvisning og vi har ingen ventetid.

Du kan kontakte os her

Online Fysioterapeut
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil