Hudlæge

Spørgsmål og svar om HPV-vaccinen

Vi har besvaret en række relevante spørgsmål om HPV-vaccinen, hvor du blandt andet får svar på, hvad HPV står for, hvad vaccinen egentlig beskytter imod, og hvor almindelige HPV-infektioner rent faktisk er.

Book en konsultation hos hudlægen
Problemer med huden?
Book en konsultation

Hvad står HPV for?

HPV står for Human Papiloma Virus.

Hvad beskytter vaccinen imod?

HPV-vaccinen giver beskyttelse mod 9 forskellige typer af HPV, og herunder dækker syv af disse mod at udvikle livmoderhalskræft og de sidste to yder beskyttelse mod kønsvorter.

Hvordan får man en HPV-infektion?

HPV overføres især gennem seksuelt samvær, og virussen kan sidde i skeden, på kønslæber, på mellemkødet, på penis, ved endetarmsåbningen og i svælget. Man skal desuden være opmærksom på, at HPV også kan smitte fra hænder til kønsorganer.

Hvor hyppigt forekommer HPV-infektioner?

Af alle seksuelt overførte infektioner er HPV-infektionen den hyppigst forekommende. Cirka 80% af seksuelt aktive smittes med HPV før eller siden, og hyppigheden af HPV-infektioner er størst hos unge i de første år efter deres seksuelle debut.

Er HPV farligt?

HPV-infektioner er som regel ufarlige og forbigående, men for nogle kan det udvikle sig alvorligt. 

Hvilke konsekvenser kan en HPV-infektion da medføre?

Cirka 10% af HPV-smittede oplever, at infektionen bliver kronisk. Det kan medføre alvorlige celleforandringer, som på længere sigt kan udvikle sig til kræft.

Har man symptomer, hvis man er smittet med en HPV-infektion?

Nogle HPV-typer forårsager hudvorter eller kønsvorter, men HPV-infektioner medfører som regel ikke symptomer.

Hvordan virker HPV-vaccinen?

Vaccinen er kunstigt fremstillet til at ligne overfladen på den rigtige HPV-virus, så når du bliver vaccineret, begynder kroppen at producere antistoffer. Du udvikler dermed immunitet og beskyttelse mod de tidligere nævnte HPV-infektioner.

Hvornår kan man blive vaccineret?

Ideelt set skal vaccinen helst finde sted inden den seksuelle debut, og den tilbydes derfor til både piger og drenge allerede i 12-årsalderen som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Hvordan foregår vaccinationen?

HPV-vaccinen gives i overarmen, og der gives to eller tre vaccinationer.

Tilbydes vaccinen også til andre grupper?

Tilbuddet om vaccination er udvidet til yderligere to grupper, og det vil være gældende i år 2020 og 2021 for:

  • Drenge der er fyldt 12 år mellem 1. januar 2018 – 30. juni 2019. Der er altså tale om drenge født imellem 1. januar 2006 og 30. juni 2007.

  • Unge mænd som har sex med mænd, der er i alderen 18-25 år, og det skyldes at denne gruppe har større risiko for at udvikle analkræft.

Hvilke bivirkninger har HPV-vaccinen?

De mest almindelige bivirkninger er smerte, hævelse og rødmen ved injektionsstedet og hovedpine. Nogle oplever også bivirkninger som træthed, feber, svimmelhed og kvalme.

Aftager HPV-vaccinens effekt over tid?

Det tyder fortsat ikke på, at vaccinationens effekt aftager med årene.

Skal man stadig screenes for livmoderhalskræft, hvis man er HPV-vaccineret?

Ja, det skal man. De vigtigste våben mod HPV-infektioner er forebyggelse og kontrol. HPV-vaccinen tilbyder ikke 100% beskyttelse, og det er derfor vigtigt at alle kvinder også HPV-vaccinerede bliver screenet for livmoderhalskræft.

Online Hudlæge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

HpvVaccine