Hudlæge

Varmeknopper

Hvis du har prøvet at have varmeknopper, så ved du også, at de kan være ganske irriterende at stifte bekendtskab med. Vi har fået vores læger til at forklare lidt om, hvad varmeknopper egentlig er, hvordan de opstår og endnu vigtigere – hvordan de lindres.

Book en konsultation hos hudlægen
Problemer med huden?
Book en konsultation

Hvad er varmeknopper?

Varmeknopper er en slags hududslæt, der typisk er kendetegne ved røde, sviende prikker/knopper. Disse knopper dannes, når sveden ikke kan komme ud gennem huden. Varmeknopper fremkommer hyppigst under sommerhalvåret, hvor vejret er varmt og fugtigt.

 • Spædbørn får oftere varmeknopper end voksne, da deres svedkirtler endnu ikke er færdigudviklede

 • Hos småbørn fremkommer varmeknopper særligt på hovedet, halsen, skuldrene, ryggen og på brystet

Hvorfor opstår varmeknopper?

Når kropstemperaturen stiger, så forsøger kroppen at nedkøle sig selv ved at øge svedproduktionen i hudens svedkirtler. Varmeknopper opstår, når sveden ikke kan komme op til hudens overflade gennem svedkanalen. Sveden vil dermed fanges nede i svedkirtlerne, hvilket altså medfører det irriterende, røde hududslæt.

 • Tætsiddende tøj kan være med til at fremprovokere varmeknopper, da sveden har sværere ved at fordampe

 • Cremer, salver og lignende kan være med til at blokere for svedkirtlernes udførselsgange, hvilket kan resultere i varmeknopper

 • Voksne får oftest varmeknopper i hudfolderne (eksempelvis under armene), og der hvor tøjet ellers strammer og altså blokerer for sveden

De tre forskellige slags varmeknopper

Miliaria crystallina

Ved denne type af varmeknopper vil huden udvikle små, overfladiske blærer/knopper, der som regel brister efter et døgns tid. Denne type af varmeknopper klør ikke, og den fremkommer hyppigst hos spædbørn.

Miliaria rubra

Denne type af varmeknopper er kendetegnet ved, at man har adskillige røde knopper, som både stikker, brænder og føles irriterende.

Miliaria profunda

Disse varmeknopper ligner gåsehud, og adskiller sig også fra de øvrigt beskrevne ved at udslættet ikke er rødt, men derimod er hudfarvet. Denne type er forholdsvis sjælden, men kan forekomme, hvis man har haft flere udbrud af miliaria rubra. 

Hvordan lindres varmeknopper?

 • Varmeknopper forsvinder ofte helt af sig selv, når huden igen er kølet af

 • Løstsiddende og let bomuldstøj som huden kan ånde i, kan være med til at lindre irritation og kløe

 • Kolde bade kan også virke lindrende, men pas på med at overgøre det, da udtørring af området kan føre til yderligere irritation

 • Hvis man er meget plaget af knopperne, så kan en mild binyrebarkhormon-creme anvendes til at dulme kløen. Cremen kan købes i håndkøb på apoteket

 • Nogle oplever også, at det kan hjælpe at smøre aloe vera gel på den irriterede hud

 • Sørg for at tale med lægen, hvis varmeknopperne ikke forsvinder, eller hvis der opstår infektion

Varmeknopper er ikke farlige

Varmeknopper kan være meget generende, men de er heldigvis ikke farlige. Hvis man ofte får nye udbrud, og man generelt er meget plaget af varmeknopper, så er det en god idé at spørge Hejdoktors læger til råds. Det er også værd at overveje, om man kan lave nogle ændringer i forhold til sin påklædning. Prøv at udskifte nogle af de syntetiske og tætsiddende stoffer med løstsiddende bomuld, og se om det ikke giver en positiv effekt.

Online Hudlæge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

KløeVarmeknopper