Mavesmerter

Langt de fleste mennesker oplever i perioder af deres liv smerter i maven. Ofte er mavesmerter noget, der forsvinder hurtigt igen, men mavesmerterne kan også være tilbagevendende. Cirka 10-15% af danskerne oplever smerter i maven eller maveproblemer i løbet af et kalenderår, og mange af dem er i tvivl om, hvorvidt de skal søge lægehjælp vedrørende mavesmerterne.

Mavesmerter et symptom, som kan skyldes mange forskellige ting. I maven er der mange forskellige organer, som kan være skyld i mavesmerter. Der foretages en skelnen mellem smerter i mavesækken og smerter i tarmregionen.

Årsager til mavesmerter

Der kan være utroligt mange årsager til mavesmerter, og disse tæller alt fra stress til uregelmæssige måltider og meget andet.

Oftest skyldes mavesmerter en irritabel tyktarm, og smerterne her følges ofte af rumlen i maven, oppustethed. Smerterne kan også skyldes diarre eller forstoppelse.

Mavesmerter kan komme fra forskellige steder i maveregionen, det kan være smerter i tarmregionen grundet luft i tarmene. Mavesmerter kan også komme fra blindtarmen, hvor der er behov for lægehjælp. Smerterne kan også komme fra galdeblæren eller urinvejene, hvor smerterne kan skyldes små eller større sten.

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå mavesmerter?

Hvis det er ganske almindelige mavesmerter, der er tale om, det vil sige ikke smerter som skyldes en udefrakommende sygdom, så kan man selv gøre noget for at lindre smerterne.  Man kan gøre nedenstående:

  • Regelmæssige spisetider
  • Gode regelmæssige afføringsvaner
  • Undgå for meget fedt i maden
  • Spis fiberrigt
  • Drik rigeligt

Hos rigtig mange mennesker findes der ikke en rigtig årsag til mavesmerterne, men følger man ovenstående kan man selv lindre mavesmerterne lidt.

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder, forløb, forebyggelse eller eventuelt hvad du selv kan gøre kan du få en email- eller videokonsultation med vores læge, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål. Du har ligeledes mulighed for at medsende et billede af maven for at give lægen et bedre indtryk og visuel mulighed for at vurdere dine symptomer og diagnosticere dine mavesmerter. Hvis du har feber samtidig med mavesmerterne, hvis smerterne er meget voldsomme eller hvis du har mistanke om blindtarmsbetændelse skal du kontakte vagtlægen.