Mavesmerter

Har du ondt eller ubehag i maven?

Vores læger er klar til at rådgive dig om mavesmerter, uden at du skal bruge timer i venteværelset, eller på selv at google dig til svar og måske flere spørgsmål vedrørende ondt i maven.

Hos Hejdoktor ønsker vi at det skal være nemt at tale med en læge, så du hurtigt kan få den rette information og styr på fakta. Har du spørgsmål omkring symptomer, årsager og hvad du selv kan gøre, så kan du tale med vores læger enten via e-mail eller video.

Få mere at vide om Hejdoktor her

Generelt om mavesmerter

Langt de fleste mennesker oplever i perioder af deres liv smerter i maven. Ofte er mavesmerter noget, der forsvinder hurtigt igen, men mavesmerterne kan også være tilbagevendende. Cirka 10-15% af danskerne oplever smerter i maven eller maveproblemer i løbet af et kalenderår, og mange af dem er i tvivl om, hvorvidt de skal søge lægehjælp vedrørende mavesmerterne.

Mavesmerter et symptom, som kan skyldes mange forskellige ting. I maven er der mange forskellige organer, som kan være skyld i mavesmerter. Der foretages en skelnen mellem smerter i mavesækken og smerter i tarmregionen.

Årsager til mavesmerter

Der kan være utroligt mange årsager til mavesmerter, og disse tæller alt fra stress til uregelmæssige måltider og meget andet.

Oftest skyldes mavesmerter en irritabel tyktarm, og smerterne her følges ofte af rumlen i maven, oppustethed. Smerterne kan også skyldes diarre eller forstoppelse.

Mavesmerter kan komme fra forskellige steder i maveregionen, det kan være smerter i tarmregionen grundet luft i tarmene. Mavesmerter kan også komme fra blindtarmen, hvor der er behov for lægehjælp. Smerterne kan også komme fra galdeblæren eller urinvejene, hvor smerterne kan skyldes små eller større sten.

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå mavesmerter?

Hvis det er ganske almindelige mavesmerter, der er tale om, det vil sige ikke smerter som skyldes en udefrakommende sygdom, så kan man selv gøre noget for at lindre smerterne.  Man kan gøre nedenstående:

  • Regelmæssige spisetider

  • Gode regelmæssige afføringsvaner

  • Undgå for meget fedt i maden

  • Spis fiberrigt

  • Drik rigeligt

Hos rigtig mange mennesker findes der ikke en rigtig årsag til mavesmerterne, men følger man ovenstående kan man selv lindre mavesmerterne lidt.

Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?

Har du ondt i maven og eller spørgsmål om symptomer, årsager eller hvad du selv kan gøre ved dine smerter? Så kan du bestille en video- eller e-mail-konsultation med en af vores læger eller diætister. Vi sidder klar til at rådgive dig og til at svare på dine spørgsmål.