Underlivssmerter

Underlivssmerter er meget hyppige og udgør 1-2 % af alle henvendelser til almen praktiserende læger. Omkring 300.000 danske kvinder søger årligt hjælp hos egen læge pga. af underlivssmerter. Underlivssmerter er smerter i nedre del af maven eller kønsorganerne hos kvinder og kan stamme fra kønsorganerne, urinblære, urinleder eller tarmsystemet. Mange bliver behandlet for underlivsbetændelse, men i virkeligheden er det kun hos hver 4. kvinde at der er evidens på en infektion. Det anslås at hver tredje kvinde har Bakteriel Vaginose (betændelse i skeden) og at mere end 10.000 danske kvinder hvert år smittes med Klamydia.

Underlivssmerter inddeles i akutte eller kroniske smertetyper:

  • Urinvejsinfektion, spontanaborter, rumperet cyste på æggestokken, underlivsbetændelse, betændelse i udposning på tyktarmen, graviditet uden for livmoderen, muskelknuder, nyresten er hyppige årsager til akutte underlivssmerter
  • Muskelspændinger i underlivet, endometriose, seksuelle overgreb, spiralbrug, langvarige kroniske infektioner (for eksempel Klamydia) er hyppige årsager til kroniske underlivssmerter. Kræft er en sjælden årsag til kroniske underlivssmerter. Fælles for alle kræftformer er, at de samtidig vil medføre andre gener som vægttab, dårlig appetit, blødning fra underlivet eller fra tarmen.

Hvordan føles underlivssmerter

Som smerter alle andre steder i og på kroppen så føles underlivssmerter meget forskelligt fra person til person. Det kommer helt an på den enkeltes smertetærskel.

Underlivssmerter kan være pludseligt indsættende smerter, som er meget ubehagelige. Disse smerter er ofte en reaktion fra bughulen, når der er kommet pus, væske eller blod ud i den. Denne form for smerter aftager, efterhånden som bughulen har vænnet sig til irritationen. Underlivssmerterne kommer igen, hvis der kommer mere væske, pus eller blod ud i bughulen.

Underlivssmerter kan også forekomme som værende meget kraftige, og det kan være i forbindelse med at æggestokken drejer sig om sin stilk og tilbage igen. Ved denne drejning afklemmes blodforsyningen, og dette giver smerterne.

Underlivssmerter som skyldes menstruation er karakteriseret ved, at de forekommer regelmæssigt, og disse smerter kan beskrives som veagtige, krampeagtige og meget trykkende.

KONTAKT LÆGEN NU

Hvad kan Hejdoktor.dk hjælpe med?

Ønsker du at få en læge til tage stilling til dine symptomer, behandlingsmuligheder, forløb, forebyggelse eller eventuelt hvad du selv kan gøre kan du få en video- eller emailkonsultation med vores læge, som sidder klar til at svare på dine spørgsmål.