Tandlæge

Få børnetandlægens bedste tip til tandbørstning uden gråd

Gruer du også for at fiske barnets tandbørste frem af kruset, fordi det skaber stor konflikt hver eneste gang? Så læs med her.

– Det skærer i mit hjerte, når vi har en fireårig i stolen, der skal have fjernet tre mælketænder, fordi han har fået huller pga. manglende tandbørstning. Det er en voldsom oplevelse for sådan en lille én – og for forældrene – , når der står fem voksne og skal holde barnet så tandlægen kan rykke de dårlige tænder ud. Også selvom barnet har fået beroligende medicin der hjælper med hukommelsestab.” siger tandlæge Anne Mette Stougaard, der er en del af det nye sundhedsinitiativ Hejdoktor.dk, som stiller sundhedsfagligt personale til rådighed for deres kunder, når de har brug for det – også i aftentimerne og i weekenderne.

Ved siden af Hejdoktor.dk, arbejder hun som børnetandlæge hos Fredensborg Kommunale Tandpleje. Hun tegner det voldsomme eksempel ovenfor for at understrege, hvor vigtigt tandbørstningen er – også i en tidlig alder. Også selvom der kommer nye tænder efter mælketænderne.

– Nogle forældre er bange for at skabe et tandlægetraume, fordi de tvinger deres børn til at få børstet tænder, selvom de måske ikke har lyst. Men det er et misforstået hensyn at lade være af den grund. I stedet for, skal forældrene se tandbørstningen som en pligt på lige fod med bleskift eller at få strømper og sko på, inden man går ud af døren. Dét er jo ikke til diskussion, selvom barnet bliver ked af det eller surt. Det får de altså ikke et skotraume eller bletraume af. Og sådan bør det også være med tandbørstningen, siger Anne Mette Stougaard.

Nogle tandlæger vejleder forældrene i at holde deres børn fast, hvis de ikke vil have børstet tænder, og det mener Anne Mette også er en mulighed. Men den sidste, hvis alt andet fejler.

I stedet for skal forældrene forsøge at lege børnene til at synes, tandbørstningen er sjov og hyggelig ligesom med pusletid eller badetid.

– Først og fremmest, vil vi jo gerne have, at det er så hyggeligt som muligt. Derfor skal du prøve at skabe et ritual omkring tandbørstning. Til at begynde med kan du give tandbørsten til barnet og lade det tygge på den og lege med den, så det vender sig til den mærkelige ting i munden, siger hun.

Når barnet begynder at få tænder, skal du tage styringen på børsten noget af tiden, så du sikrer, at alle tænderne får en ordentlig tur.

Det behøver ikke tage lang tid. Når der kun er to tænder, er det måske kun fem sekunder, hvor du børster på indersiden og ydersiden og sørger for at få børstet ved tandkødsranden, hvor de fleste bakterier sætter sig, forklarer hun.

– Du kan lægge barnet ned på sofaen med barnets hoved i skødet og holde armene blidt, så de ikke fægter – ikke noget med at fiksere. Stille og roligt og hyggeligt, siger hun og opfordrer til at I starter allerede fra barnet får sin første tand, så barnet vænner sig til det.

– Når der kommer flere tænder, kan du begynde at skabe en rutine, som barnet også kan genkende og på den måde følge med i. Start eksempelvis i overmunden og børst i cirkulære bevægelser fra højre og mod venstre og sørg for at nå bagside, forside og tyggefladerne og bagefter det samme i undermunden, imens du måske fortæller, hvad du gør, eller synger en sang, så der er et genkendeligt mønster for barnet, siger hun.

Og til de af os, der måske synes, det er noget af en kamp at få klaret alle bisserne oppe og nede og fra højre mod venstre på alle flader to gange om dagen, siger tandlægen:

– Man skal have som mål at få børstet tænderne på barnet grundigt mindst én gang om dagen. Så kan det godt være, at det bliver lidt hurtigt om morgenen, men det er ikke jordens undergang, hvis bare det bliver gjort rigtig godt om aftenen.

Og hvornår kan man så være sikker på, at man har gjort det godt nok?

– Det kan du, når alle tænder har fået en tur på forsiden, bagsiden og tyggefladerne. Det er svært at sætte præcis tid på, men vi siger, at voksne skal børste i to minutter, og det er måske ikke helt ved siden af, hvis det tager ca. et minut eller måske lidt mindre på et barn. Og husk at børn skal have børstet tænder af en voksen helt indtil de er 10-12 år, slutter hun.

Ønsker du at have en tandlæge tilgængelig, lige når du har brug for det, kan en løsning være et abonnement hos sundhedsportalen Hejdoktor.dk, der stiller sundhedsplejersker, læger og tandlæger til rådighed via både mail og videosamtaler – også i weekenderne og i aftentimerne. Hejdoktor.dk er dit fleksible alternativ til snævre telefontider, transporttid, venteværelser og besøg hos lægen – hvad end, du skal have recepten fornyet eller have tandlægens øjne på din bekymring. Læs mere her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil