Tandlæge

Fire grunde til at tandlægen siger nej til at rette dit barns tænder

Her er forklaringen på at bøjletandlægen siger nej til at rette dit barns tænder

Den har irriteret dit øje længe. Den dér skæve tand på dit barn. Det er en fortand, som står skævt i forhold til de andre tænder, og det generer dig hver gang dit barn smiler. Dit barn har heldigvis ikke lagt mærke til noget.

Bøjletandlægen har sagt nej til at give dit barn bøjle, og du forstår simpelthen ikke hvorfor. Kan han ikke se, at tanden er skæv? Kan han ikke forstå, at hun kan risikere at blive drillet med den skæve tand, når hun bliver ældre?

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

De fire kriterier for at for rettet tænder i skoletandplejen

Ifølge Hejdoktor.dk’s fast tilknyttede tandlæge, Anne Mette Stougaard, siger bøjletandlægen ikke nej for at genere dig.

Anne Mette Stougaard fremhæver, at bøjletandlægen er underlagt nogle strenge regler fra staten, hvor børn skal falde ind under én af de fire kriterier for at få rettet tænder i skoletandplejen:

  1. Risiko for skader på tænder og omgivende væv

  2. Risiko for funktionsforstyrrelser

  3. Risiko for senskader

  4. Risiko for psykosociale belastninger

Risiko for skader på tænder og omgivende væv

Det betyder, at der er overhængende risiko for at tænder og tandkød mm. kan få skader, hvis man ikke retter tænderne. Det kan fx være et stort overbid, hvor barnet ikke kan lukke munden, og hvor der dermed er risiko for at barnet nemt kan slå tænderne ved et fald. Eller hvis en tand ligger så skævt i knoglen, at den kan igangsætte opløsning af nabotandens rod. Eller hvis tænderne sidder så stramt sammen, at der er risiko for at komme alvorlig tandkøds­betændelse, fordi det næsten er umuligt at holde rent.

Risiko for funktionsforstyrrelser

Begrebet ”funktionsforstyrrelser” betyder forstyrrelser i den måde, man bruger sine tænder og mund på. Det betyder at man ikke kan gøre normale ting ordentligt, såsom at: tygge sin mad, udtale ord og bevæge sin kæbe.

Risiko for senskader

Senskader er skader, der kommer senere i barnets liv. En del af bøjletandlægens uddannelse handler om hvordan ansigtet og kæberne vokser indtil barnet er fuldvoksent (først i midten af tyverne). Han kan derfor se, hvis tænderne og kæbernes stilling i forhold til hinanden, kommer til at give barnet problemer senere i livet. En skæv kæbe, kan blive endnu skævere. Fremadstående fortænder kan rykke sig endnu længere frem. Et dybt bid kan blive endnu dybere. Alle disse ting kan påvirke barnets ansigtsudvikling negativt, og derfor er det vigtigt at rette problemet før det er for sent.

Risiko for psykosociale belastninger

I særlige tilfælde er barnet plaget af skæve tænder eller kæber i så udtalt en grad, at barnet har risiko for at få alvorlige psykiske påvirkninger. I sådanne tilfælde kan bøjletandlægen vælge at give barnet bøjle, selvom barnets afvigelser ikke opfylder kriterierne helt.

Hvorfor siger bøjletandlægen nej til at rette mit barns tænder?

-Hvis barnets tandstilling ikke falder ind under de fire kriterier, må bøjletandlægen ikke behandle dit barn siger Anne Mette Stougaard og tilføjer: 

-Rent kosmetiske afvigelser må heller ikke behandles i skoletandplejen. En kosmetisk afvigelse kan fx være en enkelt skæv fortand, to højtsiddende hjørnetænder eller tætsiddende tænder i undermunden.

–Hvis dit barn har snavsede tænder, må der heller ikke sættes bøjle på tænderne, for så kan bøjlen gøre mere skade end gavn. Der kan nemmere komme huller i tænderne (caries) og tandkødsbetændelse, når man har bøjle på, fordi det er sværere at komme til med tandbørsten. Endelig kan der være samarbejds­vanskeligheder, der umuliggør tandretning – fx hvis barnet ikke vil have bøjle på, eller hvis forældrene ikke støtter barnet nok.

Hvad gør du, når bøjletandlægen har sagt nej?

-Hvis bøjletandlægen har sagt nej til at rette dit barns tænder, behøver det ikke være verdens undergang siger Anne Mette Stougaard og understreger.

-Der er simpelthen ikke afsat skattekroner nok til at give bøjle på alle, der har et ønske om tandretning. Ofte kan man bede om en ny visitation efter et eller to år, hvis man stadig synes der er et behov. Og hvis bøjletandlægen stadig siger nej, kan man vælge selv at betale for barnets tandretning hos en privat bøjletandlæge.

Vidste du at…

Hejdoktor.dk kan du få professionel rådgivning fra en tandlæge omkring dit barns tænder og tandstilling. Det eneste du skal gøre, er at beskrive problem­stillingen og symptomerne, og gerne vedhæfte et eller flere billeder.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil