Fysioterapeut

Hverdagsvaner – mange bække små.

I vores hverdag er vi blevet virkelig gode til at slippe for slæbet – vi handler ind via nettet og får det hele bragt til døren, vi har en robot til at støvsuge eller slå græsset, vi har en maskine til at ælte dejen eller en vinduespudser til at fikse vores beskidte ruder. Og hvis dette ikke var nok, så sidder 60% af os ned i mere end 8 timer om dagen. Faktisk så er manglende bevægelse, motion og overvægt ved at overhale rygning som den største dødsårsag i vores del af verden.

Vi giver altså køb på rigtig mange lette måder at få rørt os på i hverdagen. Og vi ved jo godt at det er både sundt og vigtigt at vi bevæger os.

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Men hvorfor er det så svært at få det gjort?

Det handler om vaner.

Og i bund og grund, hvad er så egentlig en vane?

En vane er defineret som en tillært ureflekteret og automatisk handling, der gentages over en længere tidsperiode, gerne forstærket af en belønning.

 

Faktisk er en vane ikke så ringe endda. Over halvdelen af alt, vi foretager os i løbet af en dag, gør vi af ren og skær vane; vasker hænder efter toiletbesøg, lægger gaflen til venstre og kniven til højre, børster tænder osv. Og det er faktisk godt!

For uden vaner ville vi simpelthen ikke kunne have en velfungerende hverdag, da hverdagens uendeligt mange småvalg ville optage unødigt meget hjernekapacitet, hvis vi skulle overveje og reflektere over alle vores handlinger i løbet af en dag.

Her bliver det måske tydeligt, at det faktum at ændre en vane, ikke blot kan klares på viljestyrke og rygrad, for når energien er brugt op, så kommer vores vaner for alvor i spil.

Hvis man skal ændre en vane, så gælder det om at være opmærksom på flere ting.

Du beslutter dig for at ville ændre din dårlige vane, sådan inderligt beslutter dig! Så holder du fast i din ændring og du bliver ved med at gentage og gentage indtil dette nu er blevet en ny vane. Man siger at det tager ca. 30-60 dage at ændre en vane.

 

Mange bække små

Mange bække små…. og Rom blev ikke bygget på… I kender dem alle sammen. Men det gælder faktisk om at starte i det små. For hvis du ændrer alt på én gang, så er din chance for at lykkes minimal. Det er menneskeligt at falde i, og så er det bare at tilgive sig selv og komme op på hesten igen.

Mange eksperter mener at viljestyrke har du mest af om morgenen, senere på dagen, hvor du er blevet voldsomt eksponeret af fristelser for at falde i, bliver din viljestyrke svækket.

Jesper, som fx har indrettet din lokale Rema, kender også til din dalende viljestyrke sidst på dagen. I samme øjeblik som du træder ind i Rema, bliver du mødt af et bjerg af chokoladekiks, længere nede i butikken kommer du forbi romkuglerne og så kommer slikafdelingen. Og du kæmper med ”nej, nej, nej”. Til sidst finder du dig selv oppe ved kassebåndet, helt nedslidt af alle de lækre fristelser og så sker det: To tivolistænger sniger sig op på båndet, selvom du var enig med dig selv om at det ikke var en mulighed. 1-0 til Jesper.

Og hvad kan man så lære af det? En hel del faktisk – Tag dine sværeste skridt først på dagen mens du er fuld af energi, tænk på at Jesper gnider sig i hænderne, når din viljestyrke er flosset senere på dagen. Og husk en indkøbsseddel, når du køber ind.

 

Få hjælp af gode ”triggere” ved at indrette dine omgivelser omkring dig en anelse anderledes.

Fx stil løbeskoene frem så du ser dem, mange gange om dagen. En skål med gulerødder på bordet i stedet for en slikskål, hæng træningselastikken op et sted du passerer igen og igen.

 

Hvor kan du starte?

Hejdoktors fysioterapeuter har samlet et lille udpluk af småting du kan gøre for fx at bryde din stillesiddende hverdag og får bevæget dig mere i din hverdag – husk lidt er bedre end ingenting.    

  • Rejs dig op i stedet for at sidde - Står du op tre timer mere, end du plejer i løbet af dagen, i fem af ugens dage, svarer det over et år til 10 marathoner rent energimæssigt (Marina Aagaard, master i fitness og træning).

  • Tag trappen i stedet for elevatoren eller rulletrappen. Det svarer til 8-9 gange hvileforbrændingen.

  • Stå af et par stop før du skal af med bussen og gå det sidste stykke på arbejde. Du kan forbrænde op til 500 kalorier i timen ved at gå. Går du en time om dagen, kan du altså forbrænde 3500 kalorier om ugen. Det svarer til ca. 0.5 kg fedt.

  • Tag cyklen i stedet for bilen.

  • Tag din madpakke under armen og en god kollega med på gåtur i frokostpausen

  • Hæng en træningselastik op ved kaffemaskinen og sæt det lille træningsprogram fra Hejdoktors fysioterapeuter op ved siden af mens du venter. (Skriv til kontakt@hejdoktor.dk hvis du vil se et eksempel på et program)

  • Leg med dine børn (i stedet for at give dem en skærm).

  • Mens du venter på at børnene er til svømning, så tag en gå-, løbe eller svømmetur imens.

 

God dag og god træning

De bedste hilsner

Hejdoktors Fysioterapeuter

Online Fysioterapeut
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil