Læge

Myteknuser: Er influenzavacciner overflødige eller et must?

Influenzasæsonen er over os

Influenzasæsonen er over os og frem til midten af januar tilbydes udvalgte danskere at få en gratis vaccine. Men skal du takke ja, hvis du får tilbuddet? Eller er det overflødigt og falsk tryghed? Få lægens svar. 

Den er sikker som amen i kirken. Influenzaen. Hvert vinter kommer den snigende med feber, muskelømhed og kulderystelser i sit kølvand og rammer en stor del af befolkningen.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

For mange tager det en uges tid før tågen letter igen. For andre kan det være mere fatalt. Og derfor bliver en stor del af befolkningen tilbudt en vaccine mod influenza og i år er ingen undtagelse.

I år har SSI bestilt 2,5 millioner vacciner, modsat de 1,5 millioner vacciner der blev givet sidste år. Som noget nyt tilbydes også influenza vaccination af alle raske børn på 2-6 år. Det er en næsespray vaccine. Børn under 9 år skal vaccineres 2 gange med minimum 4 ugers interval, hvis de ikke tidligere er blevet influenza vaccineret.

Det sker fra oktober frem til medio januar, hvor vaccinen har bedst virkning og rammer influenzasæsonen bedst, som ligger fra december til april.

Men gør vaccinen egentlig den store forskel? Det svarer Hejdoktor’s læge Annemarie Bay-Andersen, speciallæge i almen medicin og tidligere praktiserende læge gennem 14 år i Roskilde, på:

– For raske voksne er det normalt ikke nødvendigt at få en vaccine mod influenza, men fordi vi ikke har været udsat for smitte i 1½ år er vores immunforsvar nærmest i dvale. Dvs alle er meget mere modtagelige for infektioner i forhold til normalt. Derfor kan det være en rigtig god ide at alle, også sunde og raske bliver influenza vaccineret i år.

– Endnu vigtigere er det at ældre lader sig vaccinere, da det en væsentlig foranstaltning, for at beskytte mod følgevirkningerne ved influenza, der kan være alvorlige, hvis du lider af bl.a. kroniske hjerte- og lungelidelser, siger hun.

Ny virus hvert år

En af de myter, der omgærder vaccinen er, at den ikke rammer bredt nok, fordi der er et vist gran af gætteri om man vil, involveret i udviklingen af vaccinen, der skal tilpasses hvert år, fordi influenzavirussen udvikler sig.

Det forklarer Annemarie Bay-Andersen:

– Udviklingen af vaccinen sker i Asien, hvor de kan lave nogle beregninger på, hvilke stammer af influenzaen, der med størst sandsynlighed vil resultere i epidemier. Men nogle gange laver de nogle fejlskøn, men typisk får de vurderet rigtigt, siger hun og understreger, at det derfor giver rigtig god mening for folk i den såkaldte risikogruppe, som får tilbudt vaccinen, at få den.

– Risikoen er mindsket betydeligt, hvis du får vaccinen. For dem der er i risiko for at få følgesygdomme af influenza er det yderst relevant. Er du svækket, er du i risikozonen for at få lungebetændelse, som er det, man dør af, forklarer hun.

Apotekerne tilbyder gratis influenzavaccination

Apoteket tilbyder gratis influenzavaccination til personer, der

  • er fyldt 65 år

  • er førtidspensionist

  • lider af hjerte- og karsygdom

  • har diabetes type 1 eller type 2

  • har en kronisk lungesygdom

  • er gravid i 2. eller 3. trimester

  • har visse kroniske sygdomme eller risikofaktorer (spørg på dit apotek)

  • børn 7+ med visse kroniske lidelser

Hører du ikke ind under en gratisordning, kan du selv betale og få vaccinen alligevel, hvilket eksempelvis og gælder for raske børn 7+ år. Læs mere her.

Du skal vær opmærksom på at vaccinen først har effekt efter 2-3 uger.

Kunne du tænke dig en læge, du altid kan komme igennem til uden ventetid og stille alle spørgsmål mellem himmel og jord om dit helbred – når det passer dig? Så tegn abonnement på Hejdoktor – læs mere om tjenesten her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil