Influenzasæsonen er over os og frem til nytår tilbydes udvalgte danskere at få en vaccine. Men skal du takke ja, hvis du får tilbuddet? Eller er det overflødigt og falsk tryghed? Få lægens svar. 

Den er sikker som amen i kirken. Influenzaen. Hvert vinter kommer den snigende med feber, muskelømhed og kulderystelser i sit kølvand og rammer en stor del af befolkningen.

For mange tager det en uges tid før tågen letter igen. For andre kan det være mere fatalt. Og derfor bliver en stor del af befolkningen tilbudt en vaccine mod influenza.

Det sker fra oktober og frem til årsskiftet, hvor vaccinen har bedst virkning og rammer influenzasæsonen bedst, som ligger fra november til marts.

Men gør vaccinen egentlig den store forskel? Det svarer Hejdoktor.dks læge Annemarie Bay-Andersen, speciallæge i almen medicin og tidligere praktiserende læge gennem 14 år i Roskilde, på:

– For raske voksne er det ikke nødvendigt at få en vaccine mod influenza, men for ældre derimod er det en væsentlig foranstaltning, for at beskytte mod følgevirkningerne ved influenza, der kan være fatale, hvis du har et svækket immunforsvar, siger hun.

I alt blev lidt over en halv million danskere vaccineret forrige sæson ifølge tal fra Statens Serum Institut. Af dem var langt størstedelen borgere over 65 og hernæst var den største andel kronisk syge og en mindre andel gravide og pårørende til folk med svækket immunforsvar.

Ny virus hvert år

En af de myter, der omgærder vaccinen er, at den ikke rammer bredt nok, fordi der er et vist gran af gætteri om man vil, involveret i udviklingen af vaccinen, der skal tilpasses hvert år, fordi influenzavirussen udvikler sig.

Det forklarer Annemarie Bay-Andersen:

– Udviklingen af vaccinen sker i Asien, hvor de kan lave nogle beregninger på, hvilke stammer af influenzaen, der med størst sandsynlighed vil resultere i epidemier. Men nogle gange laver de nogle fejlskøn, men typisk får de vurderet rigtigt, siger hun og understreger, at det derfor giver rigtig god mening for folk i den såkaldte risikogruppe, som får tilbudt vaccinen, at få den.

– Risikoen er mindsket betydeligt, hvis du får vaccinen. For dem der er i risiko for at få følgesygdomme af influenza er det yderst relevant. Er du svækket, er du i risikozonen for at få lungebetændelse, som er det, man dør af, forklarer hun.

Er du derimod rask og rørig, er der ingen grund til at være bekymret over, at du ikke har fået en vaccine.

– Her og nu bliver jeg heller ikke vaccineret, fordi risikoen er så lille, siger lægen og slutter:

– Grunden til, at man skulle gå ud og betale for en vaccine alligevel skal være for at slippe for influenzaen i de dage den varer og for trætheden, der følger i ugerne bagefter. Ellers er der ingen grund.

Hører du ikke ind under en gratisordningen, kan du betale 160 kr. og få vaccinen alligevel. Læs mere her.

Kunne du tænke dig en læge, du altid kan komme igennem til uden ventetid og stille alle spørgsmål mellem himmel og jord om dit helbred – når det passer dig? Så tegn abonnement på Hejdoktor.dk – læs mere om tjenesten her.

 

Online dansk
lægehjælp
Også i weekenden
Hejdoktor.dk
Få hjælp nu
Hejdoktor.dk Hejdoktor.dk