Psykolog

ADHD – en udfordring eller en styrke?

Et alternativt syn med positiv psykologi

Interessant nok har man fundet ud af at folk med ADHD får et hyper godt fokus hvis man sætter dem i gang med at lave noget de rent faktisk brænder for. Dette er noget som ofte har frustreret lærere og forældre. Når deres barn sidder foran sin PlayStation eller er i gang med at læse en tegneserie de synes er spændende, så er de pludselig fokuseret med enhver fiber og muskel i deres krop. Men under mere normale omstændigheder har børnene ikke de samme ressourcer, da deres ADHD har tendens til at gøre dem rastløse og ufokuserede.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Det spændende er så at dette hyper fokus også kan vendes noget positivt. Finder man en uddannelse eller en branche indenfor arbejdsmarkedet hvor man er passioneret, så kan man pludselig vende sin ADHD om, så det ikke længere er en udfordring men rettere en styrke.

Et godt eksempel på dette er at finde hos den olympiske elite svømmer Michael Phelps, som åbent har fortalt om hvordan han var i stand til at vende sin ADHD om til hans fordel. Michael fortalte at hans passion omkring svømning gjorde at han var i stand til at rette hele sit fokus på hvad han foretager sig når han svømmer. Samtidig er det også en god sport for ham til at komme af med alt den rastløse energi som ADHD har det med at bringe.

Det kreative hjørne kan faktisk også udfoldes som en fordel. Folk med ADHD har tendens til at have utrolig mange tanker, ideer, koncepter og visioner rumsterende i deres hovede. Dette kan ofte føles som en belastning for personen, især hvis det giver dem problemer med at falde til ro og sove om natten. Lærer de dog at bruge dette til deres fordel kan det faktisk gøre at de bliver utrolig dygtige til at komme med nye kreative vinkler eller alternative løsningsforslag man normalt ikke havde overvejet. Her ser vi igen hvordan nogle af facetterne indenfor ADHD faktisk kan komme dem til gode på studiet eller på arbejdsmarkedet.

Ligeledes kan mange af de træk man typisk ser hos folk med ADHD vendes til fordele i sociale sammenhænge. Fordi at der sker meget oppe i hovedet på folk med ADHD, kan det gøre sociale sammenhænge en smule vanskeligt da man ikke helt er på samme bølgelængde. Folk med ADHD har tendens til at afbryde og venter ofte på deres tur til at tale. Igennem opmærksomhedstræning, eksempelvis mindfulness, kan man dog blive opmærksom på dette mønster og bryde det. Kombinerer man dette med alle de indtryk man får med ADHD, kan det pludselig føre til nogen utrolig levende og naturlige samtaler, da folk med ADHD kan hive så mange forskellige emner og tanker på banen når de snakker med andre.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med din læge eller en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.

Relaterede emner

Adhd