Psykolog

Jalousi

Jalousi kan være en meget intens og invaderende negativ følelse som især har det med at opstå i romantiske forhold. når man udvikler stærke følelser af kærlighed og nærvær overfor sin partner.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Når følelser af jalousi udvikler sig på negativ vis i et parforhold, kan det komme til udtryk og have konsekvenser på en del forskellige måder. I starten kan ens partner faktisk opleve det som en positiv ting, at ens kæreste er jaloux og usikker på hvor de har en. Mange kan se det som en form for bekræftelse på at ens kæreste virkelig er vild med en. Som månederne skrider frem har det positive lys det med at falme. Der går ikke længe før at ens partner bliver træt af konstant at skulle bekræfte den anden person og forsikre dem om at man ikke kunne finde på at lave noget med andre.

 

Et af de store problemer med jalousi er især at ens partner kan føle det er cirklen uden ende. Jalousien som partneren pålægger en i starten af forholdet, er ofte den samme selv flere år efter. Det kan være drænende konstant at skulle tænke over hvad man gør eller siger, for at undgå at følelserne af jalousi bliver vækket i ens partner hvortil konflikterne opstår. Partneren kan føle at han eller hun træder på æggeskaller for at undgå at stimulere disse negative følelser af jalousi. Hertil bliver det mere åbenlyst at se hvordan det over tid kan nedslide forholdet og skabe unødvendigt mange gnidninger.

 

Et andet typisk problem er at jalousien kan få sin partner til at føle at de mentalt er fanget i et fængsel. Usikkerhederne, kontrollen og overvågningen kan føles som lænker man bliver underlagt, hvortil man konstant skal begrænse sig selv eller tænke over hvordan man agerer. Især i situationer hvor jalousien bliver udløst af situationer der kan ses som bagateller, hvortil den intense jalousi er uproportionalt i forhold til situationen.

 

Samtidig er det også enormt vigtigt at huske på, at selv om jalousi er en klassisk negativt betonet følelse, såsom vrede eller angst, så er det stadig en naturlig følelse som alle mennesker på et eller andet tidspunkt i deres liv vil komme til at opleve. Der er intet forkert i at opleve jalousi, man skal hverken føle skyld eller skam over at have disse følelser. Det er dog vigtigt at kunne anerkende disse følelser samt forstå hvordan de potentielt kan være med til at nedslidte eller ødelægge relationer man indgår i. Derfor er det vigtigt at kunne arbejde med dem, forstå hvor de kommer fra med henblik på at kunne bevæge sig forbi dem. Hertil kan terapi hos en psykolog være rigtig brugbart.

 

Et fokus der fortjener opmærksomhed er også rent strategisk, hvordan at ens følelser af jalousi kommer til udtryk når man kommunikerer med sin partner. Har man tendens til at hæve stemmen eller bebrejde sin partner for at jalousien endnu engang opstår, skaber man blot yderligere distance og gnidninger imellem sin partner og en selv. Alternative og mere produktive strategier kan blive lagt i fællesskab med en terapeut.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.

Relaterede emner

JalousiTabu