Læge

De klassiske symptomer på diabetes

Her er de klassiske symptomer på diabetes 2, som er gode at være opmærksom på!

Diabetes, eller sukkersyge, er en tilstand med kronisk forhøjet sukkerindhold i blodet. Dette skyldes enten at bugspytkirtlen ikke producerer nok Insulin, eller at kroppen ikke responderer på det producerede insulin.

– Diabetes øger risikoen for at udvikle en række alvorlige komplikationer i hjerte-karsystemet, nervesystemet, nyrer og øjne, fortæller Læge Annemarie Bay-Andersen fra Hejdoktor.dk – Danmarks nye online lægetjeneste. Lægen forklarer derudover:

– Det er blandt andet medvirkende til at diabetikere har en overdødelighed i forhold til ikke-diabetikere.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut var overdødeligheden i 2012 på 40 % for kvinder med diabetes, mens den for mænd med diabetes er 57 %.

Online diætist?

Få hjælp til livsstilændringer

Book en konsultation

Diabetes i Danmark

Tal fra Diabetesforeningen viser, at 320.545 danskere var diagnosticeret med diabetes i 2012, hvilket svarer til mere end 5% af befolkning. Derudover påpeger Statens Institut for Folkesundhed, 2017 at 430.000 danskere i 2030 vil være diagnosticeret med type 2-diabetes.

Derudover går omkring 60.000 danskere faktisk også rundt med diabetes uden at vide det og Diabetesforeningen vurderer 300.000 danskere til at have forstadie til diabetes.

Der findes tre typer diabetes, hvorfra diabetes 1 og diabetes 2 er de mest udbredte.

Diabetes 1

Diabetes 1 diagnosticeres ofte når man er barn eller teenager. Det er endnu ikke klarlagt, hvad der udløser diabetes 1, og sygdommen kan derfor heller ikke forebygges eller helbredes. Forskere ved dog, at type 1-diabetes opstår som et samspil mellem blandt andet gener og andre faktorer som:

  • Arvelighed

  • Miljø

  • Psykiske forhold

  • Kejsersnit og tarmflora

Ved diabetes 1 ophører insulinproduktionen i kroppen fuldstændig, hvilket skyldes at kroppens eget immunforsvar dræber de celler, som producerer insulin. Blodsukkeret skal derfor reguleres med flere daglige insulininjektioner eller med insulinpumpe.

Omkring 30.000 danskere har diabetes 1 og udgør dermed ca. 10% af diabetikerne herhjemme. (Kilde: Diabetesforeningen)

Diabetes 2

Omkring 290.000 danskere har diabetes 2, som kan være arveligt, men udløses i mange tilfælde på grund af usund livsstil og derfor kan sygdommen også i en vis grad forebygges.

Kroppen mister over tid evnen til at optage insulin og/eller producerer ikke tilstrækkeligt insulin. Diabetes 2 behandles med livsstilsændringer samt piller eller injektioner, der øger insulinoptagelsen eller insulinproduktionen.

– Med den rette behandling og livsstil kan diabetikere med diabetes 2, langt hen af vejen undgå følgesygdomme, fortæller læge Annemarie Bay-Andersen.

– Det kan være svært at gætte at man lider af diabetes 2, da symptomerne kan skyldes mange faktorer. Men det er yderst vigtigt at sygdommen bliver diagnosticeret så tidligt som muligt, da ubehandlet diabetes kan give livstruende komplikationer, forklarer Annemarie Bay-Andersen.

Cirka 60.000 danskere lider af type 2-diabetes, uden at de er klar over det. Ofte bliver den kun opdaget ved en tilfældighed, fordi man har opsøgt sin lægen med et symptom, der senere viser sig at være en komplikation til diabetes, der har udviklet sig til type 2. (Kilde: Diabetesforeningen)

Symptomer

Det kan være en god ide at holde øje med symptomer relateret til diabetes og stigning i blodsukker. Derfor bør man være opmærksom på følgende klassiske symptomer på diabetes 2:

  1. Tørst

  2. Kvalme

  3. Træthed

  4. Føleforstyrrelser

  5. Hyppig vandladning

  6. Synsforstyrrelser

  7. Kløe – især i skridtet

  8. Infektion i hud og slimhinder

  9. Utilsigtet vægttab

  10. Vanskelig heling af sår

Derudover kan nogle faktorer øge risikoen for at udvikle diabetes. Det drejer sig blandt andet om:

  1. BMI på +25

  2. Diagnosticeret diabetes under graviditet

  3. Taljemål på +88 cm (kvinde)

  4. Taljemål på +102 cm (mand)

  5. Diabetikere i nærmeste familie

  6. Mangel på motion

  7. Forhøjet blodtryk

Svær overvægt og mangel på fysisk aktivitet gør altså, at man er i risikogruppen for at udvikle diabetes. Annemarie Bay-Andersen anbefaler, at man bliver undersøgt at en læge, hvis man har nogle af de nævnte symptomer eller er i risikozonen.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil