Sundhedsplejerske

Her er tegnene på en fødselsdepression, du skal være opmærksom på

Forældres reaktioner efter en fødsel kan være meget forskellige. For nogle er det en næsten ekstatisk lykke – for andre er virkeligheden knap så overstadig.

Op mod seks procent af alle forældre bliver ramt af en fødselsdepression ifølge tal fra Sundhed.dk – Danmarks offentlige sundhedsportal.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Ifølge Katrine Kuhl, der er sundhedsplejerske på Nørrebro og Bispebjerg i København og en del af teamet bag Hejdoktor.dk, der er en ny sundhedsportal, der gør det nemt at komme i kontakt med en læge, tandlæge og sundhedsplejerske, så er det helt normalt, at alt ikke er ren lykke og lyserød barselsboble.

– Nybagte mødre og for den sags skyld også fædre kan i tiden lige efter fødslen mærke nogle voldsomme, forbigående reaktioner, hvor de pludselig hulker uden umiddelbar grund eller føler sig ned nedtrykt pga af hormonerne og de nye livsomstændigheder. Det er helt normalt, siger hun og understreger, at det er nogle følelser, der skal stoppe igen kort tid efter fødslen.

– De skal være ovre efter to til tre uger, ellers kan der være tale om en fødselsdepression, forklarer hun.

Seks til otte uger efter fødslen foretager hun og hendes kolleger en test, der skal afdække om mor er i risikozonen for at have udviklet en fødselsdepression. Her skal mødrene svare på en række spørgsmål, som afdækker hvor på skalaen den nybagte mor befinder sig.

Nogle af de typiske tegn på, at du kan være ramt, er, ifølge Katrine Kühl:

  • Udtalt træthed

  • Hyppig gråd

  • Tiltagende tristhed

  • Angst for at komme til at skade barnet eller sig selv

  • Søvnbesvær (som ikke skyldes barnet)

  • Følelse af ikke at være god nok og utilstrækkelig

  • Frygt for at være alene

  • Koncentrationsbesvær

  • Nedsat appetit

Der er altså forskel på, om du er træt, fordi baby er meget vågen, eller fordi du ikke selv kan finde ro, når du har muligheden.

Ifølge sundhed.dk fortæller mange ikke om deres symptomer til hverken læge eller sundhedsplejerske, og det er en skam. Men hvis en fødselsdepression opdages, er der hjælp at få – også for far – og jo tidligere der sættes ind, desto nemmere er den at behandle.

– Det er vigtigt, at du henvender dig til din læge eller sundhedsplejerske med mistanke om fødselsdepression hos dig selv eller en du kender. Du er ikke alene med det, og med den rette hjælp får du det godt igen, slutter Katrine.

Ønsker du at have en sundhedsplejerske tilgængelig, lige når du har brug for det, kan en løsning være et abonnement hos sundhedsportalen Hejdoktor.dk, der stiller sundhedsplejersker, læger og tandlæger til rådighed via både mail og videosamtaler – også i weekenderne og i aftentimerne. Hejdoktor.dk er dit fleksible alternativ til snævre telefontider, transporttid, venteværelser og besøg hos lægen – hvad end, du skal have recepten fornyet eller have lægens øjne på din bekymring. Læs mere her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil