Alle forældre vil det bedste for deres små poder, og hvor den første tid som regel går med at få styr på søvn og amning, så går der ikke længe, førend du skal til at overveje, hvad du skal give din baby at spise, når føden ikke længere kun kommer fra bryst eller flaske.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at den kost, forældrene spiser, sjældent egner sig som føde for en sød lille én med sparsomt gebis og et fordøjelsessystem, som endnu ikke er færdigudviklet, som det forholder sig i begyndelsen.
Er du i tvivl om, hvad der er passende føde for junior kan du altid søge vejledning hos din sundhedsplejerske.
Én af dem er Katrine Kuhl. Til dagligt er hun sundhedsplejerske på Nørrebro og Bispebjerg i København og en del af teamet bag Hejdoktor.dk – den nye sundhedsportal, der gør det nemt for dig at komme i kontakt med læge, tandlæge og sundhedsplejerske, lige når du behøver det.
Holder du dig fra følgende fødevarer er du ifølge sundhedsplejersken allerede godt på vej.
SALT
Fordi din lille babys nyrer endnu ikke færdigudviklede, skal du så vidt muligt undgå at servere salt for ham. Det gælder frem til junior er et år gammel.
Indtil da er nyrerne ikke i stand til at udskille saltet godt nok, og det kan slide på hjerte og blodkar. De officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen lyder på maks 0,5 gram salt frem til barnet er 2 år, så vær opmærksom på det og drop salt der, hvor du kan – eksempelvis når du koger grøntsager eller pasta.
HONNING
Naturens eget sødestof er måske en optur for dit barns gane, men ikke så meget for den lille mave. Honning indeholder nemlig bakterien Clostridium botulinum, som kan danne et giftstof i tarmen og i værste tilfælde ende med at forårsage sygdommen spædbarnsbotulisme, der viser sig ved sløvhed og lammelse. Det skyldes at dit barns tarmflora endnu ikke er modstandsdygtig og stabil nok endnu. Undgå derfor honning frem til barnet er et år.
ROSINER
En anden synder på baby-menuen er rosiner. De små søde pakker indbyder ellers til at være en oplagt snack for små størrelser, men de tørrede druer skal indtages med et vist mådehold, da de indeholder svampegiften orchratoksin A, der stammer fra skimmelsvamp. Sørg derfor for, at dit barn maksimalt får 50 g rosiner om ugen – hvad der svarer til tre små æsker, så er der ingen fare på færde.
GULERØDDER, ÆBLER og NØDDER
Det kan lyde som opskriften på en god salat, men disse fødevarer kan være lumske i munden på et barn. Det skyldes den kvælningsfare, der følger med, hvis et barn får eksempelvis en stump gulerod eller et lille stykke æble galt i halsen, fordi de endnu ikke er i stand til at tykke dem ordentligt. Hvis du ønsker at servere gulerødder skal de koges først, nødder skal finthakkes og æblet rives.
KANEL
Du har måske allerede hørt det. Kanel er ikke sundt for hverken store eller små i for store mængder – med mindre den er ægte (Ceylon kanel). Det skyldes, at typen, der stammer fra kassiatræet, og som regel sælges som stødt kanel, indeholder kumarinin, der kan være skadeligt for leveren over længere tid. Begræns derfor indtaget til 0,3 g. kanel om dagen – med mindre den er ægte, så er snakken en anden. Det betyder altså, at du stadig godt kan servere et stykke kanelknækbrød uden at forgifte dit yndlingsmenneske, bare rolig.
ROVFISK OG KERNER
De store fisk som tun, gedde og aborre og kernerne hørfrø og solsikkefrø har uhensigtsmæssigt store mængder tungmetaller i sig og anbefales derfor ikke eller kun i meget begrænsede mængder i dit barns kost. Det vil sige, at det ikke må indtage mere end 25 g. af denne type fisk om ugen op til det er tre år gammelt, og at de nævnte kerne helst bør undgås indtil da. Men så er der jo så meget andet godt. Prøv eksempelvis med torsk og sesam.
SPINAT, FENIKKEL, RØDBEDE OG SELLERI
Selvom man skulle tro, at grøntsager kun kan fås for lidt, så er det ikke tilfældet for dette firkløver i planteriget. Alle fire indeholder nemlig mere nitrat, end hvad godt er, hvis de udgør over en tiendedel af dit barns kost. De må først serveres fra barnet er 6 mdr. gammelt. og skal begrænses frem til barnet er et år gammelt, da de ellers kan give en forgiftning.
Er du i tvivl om, hvad du kan give dit barn, så kontakt sundhedsplejersken, der altid er opdateret på, hvad retningslinjerne er, og har stor erfaring med sund og nærende mad til de mindste.
Ønsker du at have en sundhedsplejerske tilgængelig, lige når du har brug for det, kan en løsning være et abonnement hos sundhedsportalen Hejdoktor.dk, der stiller sundhedsplejersker, læger og tandlæger til rådighed via både mail og videosamtaler – også i weekenderne og i aftentimerne. Hejdoktor.dk er dit fleksible alternativ til snævre telefontider, transporttid, venteværelser og besøg hos lægen – hvad end, du skal have recepten fornyet eller have sundhedsplejerskens øjne på din bekymring. Læs mere her.