Sundhedsplejerske

De 7 mest stillede spørgsmål fra nybagte forældre

Når man pludselig står med ansvaret for en lille ny skabning opstår der tusindvis af spørgsmål. Her får du svaret på en håndfuld af de mest stillede.

At få et barn er lig med en helt ny verden for de fleste, som medfører en masse spørgsmål og nye situationer, som de færreste nybagte forældre har stået i før.

Hvad gør man eksempelvis, hvis der pludselig er noget rødligt i babys ble? Og hvordan er det med den amning? Skal den være på klokkeslættet, eller er det lige meget?

Katrine Kuhl er sundhedsplejerske på Nørrebro og Bispebjerg og en del af teamet bag den nye sundhedsportal Hejdoktor.dk, der blandt andet stiller sundhedsplejersker til rådighed, når forældrene har brug for dem – også i weekenden og i aftentimerne.

Her får du hendes liste over de mest stillede spørgsmål, hun får fra nybagte forældre og svarene, hun giver.

1. Må jeg bade baby, hvis ikke navlestumpen er faldet af?

– Ja, det må du gerne, det er der intet i vejen for, så længe du dupper den tør efter badet.

2. Det ser ud som om, baby tisser blod – hvad er det?

– Lad mig starte med at sige, at din baby formentlig ikke tisser blod. Det er helt normalt, at der viser sig lidt rød/orange farve i bleen i forbindelse med at baby tisser de første par dage efter fødslen. Det ligner blod, men er noget der kaldes urater. Det er krystaller i urinen, der indikerer at barnet er en smule dehydreret. Dette er helt normalt de første dage af barnets liv, indtil mælken er løbet til. Hvis der viser sig urater hos barnet efter de første dage, skal du kontakte læge.

3. Hvornår må jeg give baby sut?

– Sut kan være en rigtig god aflastning hos de børn, der har et stort suttebehov. Det er dog vigtigt, at I venter med at give sut til at baby tager godt på i vægt og sutter godt hos mor eller tager flasken uden problemer, så det ikke går ud over babys appetit.

4. Hvor mange gange skal jeg tilbyde mit barn mad?

– Der findes ikke et klart svar. Men mindst otte gange dagligt, og gerne mere. Børn er forskellige, og det vil deres appetit også være.

5. Skal jeg vække baby for at give mad?

– Hvis dit barn tager godt på, og normalt spiser hver 2.-3. time, er der ingen grund til at vække det. Indimellem kan baby sagtens sove en længere periode, end han plejer. Det er helt normalt, hvis baby ellers er veltilpas.

6. Hvad kan jeg gøre for at undgå brystbetændelse?

– Det er vigtigt, at baby får tømt dit bryst så meget som muligt. Dette gør du nemmest ved at lade hende spise færdigt ved ét bryst af gangen, indtil brystet føles blødt. Alligevel kan det ske, at der opstår nogle hårde, ømme knuder i brystet. Sker det, skal du massere forsigtigt ude fra og ind mod brystvorten, evt. i et varmt bad, der løsner op, eller når baby spiser ved brystet, for at tømme de steder i brystet, hvor mælken stadig er. Sørg igen for at brystet tømmes så vidt muligt og søg læge, hvis din temperatur overstiger 38.

7. Min baby skeler – er det normalt?

– Ja, det er helt normalt, at barnet kan skele i perioder de første par måneder. Det er dog meget vigtigt, at dette er ophørt, når barnet er tre måneder, ellers skal I kontakte en øjenlæge.

Ønsker du at have en sundhedsplejerske tilgængelig, lige når du har brug for det, kan en løsning være et abonnement hos sundhedsportalen Hejdoktor.dk, der stiller sundhedsplejersker, læger og tandlæger til rådighed via både mail og videosamtaler – også i weekenderne og i aftentimerne.

Hejdoktor.dk er dit fleksible alternativ til snævre telefontider, transporttid, venteværelser og besøg hos lægen – hvad end, du skal have recepten fornyet eller have sundhedsplejerskens øjne på din bekymring. Læs mere her.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil