SundVægt

Hvordan holder du de gode motionsvaner kørende?

En del af Hejdoktors SundVægt forløb har stor fokus på motion og motivation, da begge dele er vigtige i forhold til et varigt vægttab.

Motion i starten er ikke sjovt - man kæmper imod sine vaner, sin krop og sin kondi. Det gode er, at du allerede efter få uger vil kunne mærke en tydelig forskel. 

Det er en god ide at holde regnskab, at bruge et pulsur med GPS, hvis du har, eller bare skriv det ned. Prøv at mærke efter, og se om det er blevet nemmere. Hvis det er blevet nemmere, så er du blevet stærkere. 

Sund vægt

Ønsker du at gå ned i vægt?
Vi kan gøre det sammen.
Læs mere

Det kan hjælpe at have en dagbog - det gør at du kan se din udvikling, og se at der faktisk sker noget. Hvis du skriver små noter til, så er det ikke kun tal, men også de følelser, sejre og udfordringer der har været undervejs. Det kan give dig et billede af at du rent faktisk bliver stærkere, hurtigere og har nemmere ved at motionere. 

Hvad med motivation?

Nogle gange mister man motivationen - det gør alle mennesker, og et vægttabsforløb er ofte en stor udfordring, med mange forskellige delmål man skal leve op til. Man kan føle at hvis man misser et par dage, så kan det hele være lige meget, for motion skal være konstant. 

Ved du hvad der i virkeligheden sker hvis du misser et par dages motion? Du misser et par dages motion. Dine ben falder ikke af, dine muskler bliver ikke til støv og det værste der kan ske er at din krop er klar igen til motion, fordi den har fået hvile. Man skal ikke skamme sig over at misse et par dage, og hvis du holder en journal, så kan du se hvordan du har det, de dage hvor du får motioneret eller trænet. Livet er nemmere, hvis man kommer i bedre form, for det giver bedre søvn, større styrke og mere energi. En stor del af SundVægt er de sunde vaner, og det at komme i bedre form er et vigtigt element i at holde sit sunde vægttab. 

Hvad er sunde målsætninger for din motion?

Det afhænger af hvor du er, både fysisk og mentalt. Din mentale tilstand har en meget stor effekt på din motivation og din evne til at holde dig til ilden, og det er altid vigtigt at fokusere på sit mentale helbred, før man begynder på det fysiske. 

Hvis du er ovenpå, så er de gode målsætninger at yde mere. Lav små optrapninger af din motion hver uge. Læg et par hundrede meter til gåturen, svøm en bane mere, eller pres dig selv lidt til styrketræningen. Sæt tempoet en smule op, hvis du føler at kroppen kan holde til det - men pas på du ikke overtræner. Der er ikke noget værre end at få en skade når man er i gang med at træne. Hvis du hele tiden lægger et lille pres på dig selv, vil det gå hurtigere med at komme i form, og du vil kunne mærke effekten meget hurtigere.

Hvis du er lidt nede, så sæt realistiske mål. Det vigtigste er at du holder dig aktiv, og du skal ikke se en lille gåtur som et nederlag, men som en god måde du kan holde dig selv i gang, indtil du er ovenpå igen. 


Du kan eventuelt tage en snak med vores fysioterapeuter, som kan hjælpe dig med at lægge en god plan for din træning eller kan guide dig ift. dine kropslige reaktioner på motion og belastning.