Psykolog

Kognitiv Adfærdsterapi

Denne terapiform er ret populær indenfor psykologien og med god grund. Den er evidensbaseret hvilket betyder at den her forskning bag sig der bakker op at den virker. Den er især effektiv til at løse forskellige angst problematikker eller tankemønstre som plager en.

Den kommer i to dele, den ene handler om det kognitive hvor der i fællesskab med klienten arbejdes med tankerne. Den anden del handler om adfærden hvor det især ses effektivt til angst og fobier. Her går man i fællesskab med klienten ind og arbejder med ens adfærd omkring angsten.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Indenfor kognitiv terapi er der en velkendt model som hedder den kognitive diamant. Her kan man forestille sig en trekant med tre spidse hjørner, hvor hver ende repræsenterer et tæt sammenspil imellem: tanker, følelser og adfærd. I modellen ses disse tre aspekter som dybt integreret hvor den ene tangent let kan påvirke den anden.

Et klassisk eksempel er hvis man skal holde en stor tale foran mange mennesker. Allerede inden man skal op for at holde talen, kan blot scenariet om at skulle holde talen, få en storm af ubehagelige tanker til at besøge en. Tænk nu hvis jeg går i sort, hvad hvis de begynder at grine ad mig, mon jeg glemmer hvad jeg skal sige? Vi mennesker kan have tendens til at identificere os med tankerne og gøre dem til virkelighed, uden at betvivle om tankerne passer eller ej. Disse ubehagelige tanker omkring at holde talen, kan føre til at man begynder at få ubehagelige kropslige fornemmelser og følelser. Hjertet hamrer, man begynder at svede og spænder i kroppen. Fornemmelserne kan måske også være efterfulgt af en følelse af angst i kroppen. Tankerne og følelserne kan være så overvældende at det fører til en ændring i sin adfærd - man undgår at gå op for at holde talen. Tanker, følelser og adfærd i et dynamisk sammenspil.

Det er også lidt en misforståelse at folk tror man ikke kan gå ind at arbejde med følelserne direkte, det kan man sagtens og er ofte en ideel tilgang. Der er dog andre gange hvor det er mere passende at arbejde med tankerne og derigennem forbedre de andre sider i diamanten, hvilket er hvor kognitiv adfærdsterapi virkelig skinder igennem.

Samtidig ved vi også fra forskningen at et af de bedste værktøjer imod angst simpelthen er at konfrontere angsten og se den i øjnene. Igennem kognitiv adfærdsterapi lærer klienten på nænsom vis at udfordre angsten og sætte sig selv i situationer hvor angsten besøger en. Langsomt over tid får man opbygget mere og mere mod og samtidig skrymper angsten også.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.