Diætist

Maden kan passe på hjerte og kredsløb

Har du for højt kolesteroltal eller hjerte-kar-sygdom, så kan du passe på dig selv ved at spise hjertevenligt. Hjertevenlig mad nedsætter nemlig risikoen for at udvikle eller forværre hjerte-kar-sygdom. 

Ændrer du lidt på din mad, kan du nemt gøre den mere hjertevenlig og dermed påvirke din sundhed. Forskning viser nemlig at du ved at spise mere hjertevenlig kan reducere mængden at det skadelige LDL-kolesterol. Netop LDL-kolesterol ser ud til at spille en vigtig rolle i udviklingen af hjerte-kar-sygdomme. Ud over at påvirke mængden af kolesterol i blodet, så har hjertevenlig mad i sige selv en forebyggende effekt på udviklingen af hjerte-kar-sygdomme.

Online diætist?

Få hjælp til livsstilændringer

Book en konsultation

Hjertevenlig mad

De generelle anbefalinger både i forhold til forebyggelse og hjertesygdomme er, at du skifter mættet fedt ud med umættet, da det kan påvirke dit kolesteroltal i en positiv retning. Mættet fedt er det, der findes i smør, ost og fede kødudskæringer. Umættet findes i planter, fisk, rapsolie, olivenolie, nødder, mandler, frø, kerner og avocado. Desuden er der i anbefalinger fokus på at spise større mængder af frugt og grøntsager, da det er godt for dit blodtryk og kolesteroltal.

3 gode råd

1 - Spis nødder og mandler

Nødder og bælgfrugter har en beskyttende effekt på dit hjerte. Nødder har et højt indhold af de gode umættede fedtstoffer. Det er derfor en god ide at spise en lille håndfuld nødder eller mandler, uden sukker og salt, hver dag.

2 - Spis Masser af fisk

Fede fisk som laks, sild og makrel indeholder mange af de gode umættede fedtstoffer. Det er særligt fiskens store indhold af omega 3-fedtsyrer, som gør dem ekstra hjertevenlige. omega 3-fedtsyrer har en meget positiv påvirkning på kolesteroltallet og dermed en beskyttende virkning på hjertet. Spis derfor gerne 350 gram fisk om ugen. Både frisk, frossen og fisk på dåse eller glas tæller med.

De nyeste studier viser, at tilskud med fiskeolie i form af kapsler, levertran eller andre tilskud, ikke har samme forebyggende effekt, som hvis man spiser fisk.

3 – Spis frugt og grønt

Frugter og grøntsager er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, der beskytter dit hjerte og kredsløb mod hjerte-kar-sygdom. Det er derfor en god ide at spise masser af frugt og grønt, gerne 600 gram om dagen. Halvdelen må meget gerne være grøntsager og meget gerne grove typer som kål, rodfrugter og ærter. Både de friske, frosne og tilberedte frugter og grøntsager tæller med.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale eller en af vores dygtige diætister, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.