Psykolog

Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

OCD:

Hvor kommer OCD fra og hvad handler det om? Ligesom så mange andre mentale udfordringer, så er det svært at pege præcist på hvor det udspringer af. Svaret skal findes i et komplekst sammenspil imellem ens gener og biologi, ens opvækst og det miljø man er vokset op i samt ens psyke. Denne model indenfor psykologien kaldes også den biopsykosociale model.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

OCD kan for mange være en utrolig invaderende tilstand som skaber store gener i deres dagligdag og i deres relationer til andre. Siden alle mennesker er forskellige udformer OCD sig også på forskellig vis. Det man dog typisk ser er et stærkt behov eller krav om at skulle gøre en bestemt adfærd på helt specifikke måder. Eksempelvis at skulle vaske hænder ti gange når man kommer hjem, eller lukke døren og åbne den igen syv gange inden man forlader sit hjem.

Denne impulsive trang bliver over tid en form for besættelse som man er nødt til at gøre for at kunne finde ro. Det ligger også i det engelske navn ved lidelsen OCD – Obsessive Compulsive Disorder. At disse ustyrlige impulser tager overhånd.

Problemet som holder dette impulsive mønster ved lige er at bag handlingen, bag oplevelsen af det hele, ligger en følelse af dyb og ubehagelig angst. Det er som om at angsten fortæller en, rent metaforisk, at hvis ikke man handler på disse impulser og vasker hænderne ti gange, så vokser angsten og bliver så uudholdelig at man slet ikke kan være i det. Negative følelser, og især angst følelser, kan være så stærke og ubehagelige at rumme, at den naturlige reaktion for mange er at gøre hvad man kan for at slukke den. Når man lytter til angsten og gør hvad den beder om, i dette tilfælde at eksempelvis vaske sine hænder en masse gange, så forsvinder angsten igen kortvarigt. Derfor giver denne cyklus af angst, efterfulgt af OCD impulser rigtig god mening, for at kunne ”overleve” og minimere denne ubehagelige angst følelse så meget som muligt.

Problemet er desværre at dette er en kortsigtet løsning. Angst følelsen forsvinder på kort sigt, men på længere sigt bliver den faktisk stærkere og får et bedre greb over en. Tænk over OCD cyklussen. Man lytter til angsten og handler på impulsen, men allerede næste dag eller måske allerede efter få timer, kommer angsten tilbage og man er nødt til endnu engang at handle på impulsen for at berolige følelsen. Det er en ond cirkel som kun bliver forstærket mere og mere fra gang til gang.

Andre gange kan angstfølelsen også besøge en sammen med negative tanker som kan være frygtindgydende. Eksempelvis at man vil dø eller at ens kæreste kommer til skade, hvis ikke man lytter til angsten og udfører impulsen. Disse tanker, i kombination med angstfølelsen, presser en yderligere til at udføre impulserne og derved forstærke den onde cirkel.

Heldigvis er der hjælp at hente. Kognitiv adfærdsterapi inden for psykologien har vist sig utroligt effektivt til behandling af OCD. Ikke nok med det, om du har haft det i tyve år eller to år, gør ikke nødvendigvis den store forskel i forhold til hvor lang tid det tager at behandle.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.