Fysioterapeut

Når de første skridt gør ondt?

Da Danmark lukkede ned i foråret 2020, ramte en bølge af skader de danske fysioterapeuter. De første der henvendte sig med problemer, var det hjemsendte kontorfolk. De sad dårligt ved spisebordet ved hjemmekontoret, og det gav smerter i nakke, skuldre og ryg.

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Da dette problem faldt til ro, blev det erstattet af en ny bølge af skader. Hjemmekontoret og den ensformige dagligdag satte for alvor gang i danskernes lyst til, at bevæge sig og komme ud i naturen eller på landevejen, for at gå eller løbe.

10.000 skridt blev hurtigt til 20.000 skridt om dagen. Amarminoen skulle gennemføres eller løbeskoene blev fundet frem under sengen og støvet af.

Historien til fysioterapeuten var den samme:

”Jeg kom fra ikke så meget aktivitet i min hverdag, til for meget – for hurtigt, og nu har jeg ondt”. Måske har man tidligere i sit liv været aktiv, men en fuldt pakket hverdag med børn, arbejde osv., har medført, at aktiviteten har været faldet og derved mister vævet sin styrke. Når man så skal i gang igen med sin træning, går man ofte for hurtigt frem og er for ivrig.

Tegn på overbelastning

  • Når dagens første skridt gør ondt.

  • Stivhed.

  • Lokal hævelse.

  • Igangsætningssmerter, hvis man fx har siddet længe og skal rejse sig eller ved igangsætning til fx løb.

  • Ved aktivitet mindskes eller forsvinder smerterne måske helt.

  • Smerterne kommer tilbage, og af og til med fornyet styrke, når man bliver kold igen.

Kroppen er designet til at bevæge sig, og den er ekstrem god til at tilpasse sig de krav man sætter til den. Problemet består i, at det tager kroppen uger og måneder at adaptere til den nye aktivitet.

Og de væv som er længst til at vænne sig til den nye belastning er senevævet. Og det er netop dette væv som vi ser overbelastningsskaderne i. Rent biologisk sker der forandringer i vores senevæv allerede når vi passerer 30 år. Herefter bliver de mere ”skøre” eller sårbare, hvis vi er utrænede og ikke er vant til belastning.

En seneskade kan, hvis den ikke tages i opløbet, være meget lang tid om at hele – vi taler om måneder til år. Derfor er forebyggelse og tidlig indsats af afgørende betydning.

Hvad skal man gøre:

  • Tålmodighed – Byg træningen langsomt og forsigtigt op over tid.

  • Gå en tur i stedet for at løbe – og hav ekstra opmærksomhed på hvordan senen reagerer på belastning.

  • Husk at holde pauser. Der skal gå mindst én, måske to dage mellem hver træning, hvor man mærker efter om der er tegn på overbelastning.

  • Lyt til din krop og lyt godt efter – når du først mærker noget – er der allerede sket ”noget”.

  • Tag det i opløbet – det gælder om at fange skaden så snart man opdager den. Det lumske ved seneskader er, at reaktionen ikke nødvendigvis kommer under aktiviteten, men først bagefter.

  • Styrketræner forebygger – Rationalet bag er at jo større senen er, jo større areal vil belastningen spredes ud over. Styrketræning kan gøre senerne større og stærkere.

  • Få en fagperson der ved noget om løb, indlæg og sko til at vejlede om dette ift. din fodtype.

Få yderligere hjælp, vejledning omkring din overbelastningsskade hos Hejdoktors fysioterapeut nu og her.

Online Fysioterapeut
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil