Psykolog

Parterapi - når der er knas i forholdet

Forholdet imellem dig og din partner har over årene været godt og tilfredsstillende. Pludselig, over det sidste stykke tid, er det måske som om at der er sket et skred? Uden præcis at kunne sætte ord på det, er det blot som om, at i på det følelsesmæssige plan er kommet længere væk fra hinanden?

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

En hyppig dynamik er at den ene partner trækker sig, fordi de ikke føler sig set og forstået eller mangler at få opfyldt et bestemt behov. Når den ene partner trækker sig sker det ofte at den anden partner også trækker sig, hvilket gør begge usikre på relationen - hvor de har hinanden henne. Pludselig er der kommet så meget distance at de både ser og føler relationen som værende venskabelig og ikke længere romantisk.

Andre gange ser man at den ene partner trækker sig på grund af utilfredshed, hvilket gør den anden partner usikker og frustreret. Usikkerheden får derved den anden til at søge hen imod sin partner igen. Dette gør kun situationen værre, da partneren føler sig omklamret og fanget i et fængsel, samtidig med at personen ikke føler sig forstået - ikke føler sig set, hørt eller føler at nogle behov ikke bliver opfyldt.

Ovenstående scenarier bliver som en form for dysfunktionel pardans, hvor begge partnere danser rundt om hinanden og skaber friktion og gnidninger, hvilket blot gør at man desværre kommer længere og længere væk fra hinanden.

Hvor kommer parterapi så ind henne? Parterapi kan være fantastisk til at spotte præcist hvor i denne pardans at tingene er gået galt og et skred er opstået. Parterapeuten kan se tingene udefra, uden at tage parti, og hjælpe begge personer med at forstå hinanden. Eksempelvis at forstå hvorfor den ene partner ikke føler sig set og hørt, samt skabe indsigt i hvor frustreret og usikker den anden bliver, når partneren trækker sig væk og har brug for afstand. Det kan være til enorm gavn for relationen når begge parter pludselig forstår hvad der er gået galt og hvordan samt hvorfor de får den anden til at føle den utilfredshed og smerte som er opstået i relationen.

Samtidig kan parterapi også være et effektivt rum til at tale om negative oplevelser og følelser, såsom eksempelvis utroskab, på en måde hvor begge parter kan komme igennem denne smerte og mistillid og derved reparere relationen.

Få hjælp

I kan altid tale med vores dygtige psykologer som er eksperter i parterapi. Læs mere her.

Relaterede emner

Parterapi