Fysioterapeut

Vigtigheden af at du laver dine genoptræningsøvelser

Når en skade heler op, sker det i en særlig rækkefølge.

Inflammationsfasen

Først gennemgår det skadet væv en inflammationsfase som varer alt imellem 1-10 dage. Læs mere om denne fase her.

I denne fase er det vigtigt, at du holder dine aktiviteter på lavt blus indenfor smertegrænsen, så du undgår forværring af tilstanden. Men bevægelse såsom venepumpe øvelser og lette smertefrie bevægelighedsøvelser er helt okay - og meget nødvendige at lave på dette stadie. Det er vigtigt at vi i denne fase får af-hævet leddet eller det skadet område så meget som muligt, således at normal bevægelighed genvindes. Din fysioterapeut kan hjælpe dig med at målrette og justere dine øvelser til.

Book en konsultation hos fysioterapeuten
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Den næste fase er vævsopbygningsfasen

Det vigtigste i denne fase er at undgå re-skade, da vævet er i fuld gang med at blive genopbygget.

Men det er her, du skal være opmærksom, for selvom smerterne er aftagende, så er kroppen stadig på overarbejde for at reetablere arvæv og genskabe dette i korrekt form og trækretning. Arvæv er nemlig ikke særlig stærkt, det fungerer som plaster på såret, men har på ingen måde samme styrke og funktion som normalt væv. Faktisk er arvæv kun ca. 15% så stærkt som normalt væv.

I denne fase er det vigtigt at have fokus på at genvinde den fulde bevægelighed over det skadet område. Igen er det vigtigt at du følger din fysioterapeuts anvisninger og øvelser, for at få denne del på plads, så du ikke skal slås med nedsat bevægelighed og stivhed i området senere hen.

Det er også i denne fase, at det er vigtigt at du laver dine genoptræningsøvelser, så begyndende muskelaktivitet kan ”tænde” det skadet område igen.

Smerter har tendens til at slukke muskelfunktionen og aktivitet ned over det skadet område, det er derfor vigtigt at få gang i kontakten til musklen/leddet igen i denne fase.

Sidste fase i vævsophelingen er remodulleringsfasen. 

I denne fase er det vigtigt at du fortsat strækker og styrker vævet regelmæssigt, for at undgå re-skade. Det er altafgørende i denne fase at fuld bevægelighed i vævet er genskabt, så normal funktion af leddet kan genoptages.

Normal styrke og kontrol over det skadet område, skal langsomt genvindes over de næste måneder. Det er derfor vigtigt at du fastholder dine genoptræningsøvelser, så du kan vende tilbage til normalt aktivitetsniveau hurtigst muligt.

”Take home message” er derfor: tålmodighed og disciplin i udførelsen af dit genoptræningsprogram.

Hvis du har brug for hjælp til at få gennemgået dine øvelser igen eller har du yderligere spørgsmål, så sidder vores dygtige og erfarne fysioterapeuter klar til at hjælpe dig. Du kan altid finde os i din hejdoktor app, hvor du både kan skrive eller lave videokald til os, så vil vi forsøge på bedste vis at hjælpe dig igennem din skade eller problematik.

 

God dag og god træning

De bedste hilsner

Hejdoktors Fysioterapeuter

Online Fysioterapeut
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil