Psykolog

Det psykologiske perspektiv på kroniske smerter

Undersøgelser viser at mellem en tredjedel og halvdelen af den danske befolkning på jobmarkedet kæmper med enten daglige eller ugentlige smerter. Desværre har denne tendens kun vokset over de sidste 20 år, og for mange ender disse smerter ud i et langvarigt eller et kronisk forløb.

Især i forløb hvor smerterne er længerevarende eller kroniske uden umiddelbar udsigt til bedring, kan det være enormt udfordrende at pludselig skulle forholde sig til at dette er den nye virkelighed, dette er hvad livet nu byder en på.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Mange har ofte, især i ens yngre teenageår, følt en uovervindelighed omkring livet. Når man bliver ældre og livet pludselig kaster seriøse udfordringer imod en, kan det være en svær og bitter pille at skulle sluge.

En af de første mentale udfordringer mange med langvarige smerter løber ind i, er bekymringer for fremtiden. Hvor længe skal dette være min nye virkelighed? Kan det virkelig passe at dette er mit liv nu? Især i tilfælde hvor man har fået konstateret at de langvarige smerter sandsynligvis er kroniske, kan benægtelse og undertrykkelse hurtigt sætte ind. Det kan være enormt svært at skulle acceptere at smerterne er kroniske - at dette er noget man skal leve med resten af ens liv.

Det kan for mangetage flere år at komme til et sted hvor accept langsomt begynder at sive ind. I denne proces er det også enormt let at falde ind i fælden med offerrollen. Hvorfor skulle dette ske for mig? Det er en betryggende rolle at tage. En sti som mange, forståeligt nok, ender med at gå nedad. Problemet er dog at på sigt hjælper det ikke ens situation og kan hurtigt lede til vrede og bitterhed, hvis ens fokus er på uretfærdigheden i hvad der er sket for en.

En langt bedre tilgang ville være ikke at tage offerrollen samt ikke at bruge ens sygdom eller kroniske smerter som en undskyldning. Begynder man først at bruge ens begrænsninger som en undskyldning, for hvorfor man ikke kan udvikle en selv og kæmpe sig fremad i livet, bliver det enormt hurtigt en farlig glidebane. Har man først brugt undskyldningen hundrede gange, kan virkeligheden blive mudret og man kan måske ikke længere kende forskel - hvad er sygdommen og hvad er blot at jeg ikke gider eller har lyst? Brug derfor aldrig din sygdom eller smerter som en undskyldning. Du ønsker at det påvirker dit liv i en negativ retning så lidt som overhovedet muligt.

Et terapeutisk forløb med en psykolog kan hjælpe en både til at komme til en større accept, samtidig med at man samler sig selv op og stadigvæk kæmper for livet.

Få hjælp fra vores psykologer

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have et terapeutisk forløb med fokus på dine kroniske smerter. Læs mere her.