Psykolog

Det psykologiske perspektiv på misbrug

Rusmidler varierer enormt meget i deres påvirkning på os. Nogle er opkvikkende, andre er sløvende mens andre kan være smerte dulmende eller stimulere følelser af kærlighed.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Misbrug kan være enormt skadende både for individet som er misbrugeren men lige så vel for venner og familie som står på sidelinjen og kæmper kampen. Det kan være frustrerende og opslidende at eksempelvis have en søn som er misbruger. Du forsøger at hjælpe ham men samtidig har du meget svært ved at stole på hvad han siger, da du ved at afhængigheden har ham.

For at forstå hvad der ligger bag et misbrug er man nødt til at kigge på forskellige faktorer. I dag vil vi dykke ned i to af de store faktorer. Den ene er personlighedstræk og hvordan dette spiller ind i forhold til valg af rusmiddel. Det andet er målet, bevidst eller ubevidst, som personen søger med det bestemte valg af rusmiddel.

Det er vigtigt at forstå at bestemte personligheder er tilbøjelige til at være tiltrukket af forskellige rusmidler. Kokain eksempelvis er et meget opkvikkende stof, som giver energi, selvtillid samt skaber en lyst til at socialisere. Det er især udadvendte typer som i forvejen er ekstroverte og lader op af at være sammen med andre, som hurtigt kan falde i med stoffer såsom kokain eller amfetamin, da man ser et match imellem stoffets effekt og deres personlighed. Samtidig har man rusmidler som cannabis eller opiater som har en mere introvert og sløvende effekt, hvilket personer på den modsatte side af skalaen, den introverte side, matcher bedre med.

Derudover har man også rusmidler som ketamin, som i højere doser, kan lede til hvad man kalder hullet eller k-hole, som er en psykedelisk oplevelse hvor man kommer på en indre rejse. Ude af kroppen oplevelser hvor man svæver rundt i landskaber eller universet bliver ofte beskrevet. Den mere nysgerrige, eventyrlystne eller udforskende personlighedstype kan hurtigt blive fange af disse tilstande og udvikle afhængighed til ketamin.

Det er altså vigtigt at forstå, at rusmidler og deres effekt er ret nuanceret og skal gerne ses i relation til personligheden, når man forsøger at forstå misbruget.

Samtidig er man også nødt til at kigge bagved personen og forstå hvilke behov som rusmidlet dækker. Tag eksempelvis et rusmiddel som MDMA, hvilket er kendt for at skabe stærke følelser af kærlighed og nærvær under rusen. Er man vokset op i en familie hvor man ikke har følt sig anerkendt og elsket af sine forældre, hvor kram, kys og omsorg ikke har været en del af opvæksten, kan man pludselig ubevidst føle under MDMA rusen at man endelig får disse følelser man higede efter i barndommen. Hertil begynder den psykologiske afhængighed.

Har man derimod ar på sjælen fra fortiden, traumer eller PTSD som sidder fast og skaber psykologisk smerte, vil et rusmiddel som morfin eller heroin lynhurtigt appellere, da de midlertidigt fjerner alt psykologisk og fysisk smerte. Her er det nemt at se hvordan dette bliver en farlig støtte man bruger for at dulme smerterne.

Noget lignende ses også ofte med alkohol når man går igennem en tung skilsmisse eller et dødsfald med en man stod nært. For at dulme smerten og sorgen i stedet for at acceptere og bearbejde den, ender mange i et alkoholmisbrug for at holde sorgen på afstand.

Heldigvis er der hjælp at hente uanset hvilket rusmiddel der har taget et greb om personen. Terapi har vist god effekt for personer der kæmper med misbrug.

Få hjælp fra vores psykologer

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp til dit misbrug. Læs mere her.

Online Psykolog
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

SmerterMisbrugRusmiddel