Læge

Er du træt, selvom du lige er vågnet - hvad kan det skyldes?

Det går den forkerte vej med søvnen her til lands. Generelt er vi trætte. Meget trætte. Her får du forklaringen.

Rigtig mange danskere føler sig trætte.

Skræmmende mange faktisk ifølge flere af de eksperter, der de seneste år har råbt vagt i gevær i medierne.

Undersøgelser viser gang på gang, at vi ikke prioriterer søvnen højt nok, fordi vi har travlt med at gøre karriere, passe børn og tjekke vores telefoner.

Én af de nyeste undersøgelser er foretaget af Coop Analyse. Den viser, at 7 ud af 10 adspurgte lider af søvnløshed ”en gang i mellem” eller ”ofte”. En fjerdedel oplever søvnproblemerne hver uge – en fordobling i forhold til 2009, hvor samme spørgsmål blev stillet.

Med andre ord: Det går den forkerte vej og det er noget skidt.

Book en konsultation hos lægen
Oplever du smerter?
Book en konsultation

Tag søvnen alvorligt, ellers…

Manglende søvn har en lang række følgevirkninger, som de færreste måske er opmærksomme på, når de prioriterer at sidde oppe til sent på aftnen eller ender med at ligge og kigge ind i deres skærm, når de er gået til køjs.

I rapporten Søvn og Sundhed fra 2015, som er udgivet af Vidensråd for Forebyggelse lød konklusionen blandt andet, at langvarige søvnproblemer kan have alvorlige konsekvenser som øget risiko for stress, overvægt, type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og for tidlig død.

Ifølge praktiserende læge og en af Hejdoktor.dks fast tilknyttede læger, Annemarie Bay-Andersen, skyldes vores dårlige søvn i meget høj grad, at vi har svært ved at falde i søvn, når vi lægger hovedet på puden. Hun peger på en række forskellige årsager:

– Kaffe kort før sengetid er selvfølgelig en forklaring for nogen, men endnu mere væsentligt er det, at det er et stresssymptom, og det skal man tage alvorligt, siger Annemarie Bay-Andersen og lægger sig op ad en af de diskurser, der har været fremme i medierne; søvnmangel bliver den nye stress.

Frygten for ikke at kunne sove ødelægger søvnen

Men hvad er det helt konkret, der sker, når vi forgæves jagter søvnen?

– Mange oplever, at tankerne begynder at køre i ring. Og at de ikke kan finde roen, siger Annemarie Bay-Andersen.

Rådet fra lægen lyder derfor, at du i det tilfælde skal skrive dine tanker ned.

– Det kan være med til at tømme hovedet, og kan også give dig en idé om, hvad det er, som gør dig stresset.

Virker det stadig ikke, skal du forlade sengen og soveværelset, råder hun.

For når først du er begyndt at fokusere på, hvor kort tid der er, til du igen skal stå op, så bliver det pludselig frygten for ikke at kunne sove, der kommer til at jage dig. Og det bliver en selvopfyldende profeti, mener hun.

Derfor skal du ud af sengen og lave noget andet, indtil du igen mærker trætheden. Herefter kan du prøve igen.

Fortsætter din søvnløshed skal du kontakte en læge. Det kan du nemt gøre, lige når det passer dig og uden ventetid og telefonkø med et abonnement hos Hejdoktor.dk – Danmarks nye sundhedsportal, der tilbyder samtaler via mail og video med særligt udvalgte læger, sundhedsplejersker og tandlæger. Læs mere her

Lægens generelle råd om søvn

  1. Husk at dyrke motion. Mange undervurderer vigtigheden af at være træt fysisk og ikke kun psykisk.

  2. Drop lys fra skærmen, som sender signaler til din hjerne om, at det er dag, pga af lyset. Det bremser udskillelsen af søvnhormonet melatonin. Læs i stedet en bog.

  3. Sørg for at soveværelset er køligt og mørkt. Det påvirker din søvn positivt. For meget varme kan gøre, at du vågner unødigt.

Online Læge
Vi står klar til at hjælpe dig
Opret gratis profil

Relaterede emner

SøvnSøvnløshedStress