Psykolog

Lær at sætte grænser

Grænsesætning – hvorfor det er vigtigt

Et stort problem for mange af os er at kunne sætte grænser og være mere fast. Både ude på arbejdsmarkedet men også i hjemmet overfor vores partner. Hvis ikke man sætter grænser og siger fra overfor sin partner kan en dynamik udvikles hvor ens partner betragter en som den svage eller den passive, hvilket skaber en usund dynamik hvor ens partner har alt magten. Samtidig kan det også med tiden lede til at ens partner mister respekten for en, da de ikke mærker ens grænser men altid får deres egne ønsker og behov trumfet igennem på de måder det bedst passer dem.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Det kan føles euforisk og kontrollerende i den korte bane for ens partner, men på sigt forsvinder ligheden i tosomheden. Heri ligger problemet, da enhver relation, både omkring venner, familie samt ens partner, per definition bør være gensidig begge veje.

Samtidig kan det også føre til bitterhed og væmmelse for personen som ikke får lagt disse grænser. De føler at de bliver domineret og at den anden person har mere magt i forholdet, uden at problemet bliver italesat, da personen frygter eller ikke ønsker at sætte foden i jorden og sætte en grænse. Med tiden fører dette til en rigtig grim spiral. Derfor er det enormt vigtigt at man er i stand til at sætte grænser, både overfor ens venner, familie men også især overfor ens partner.

Måske er ens partner begyndt at flirte med en kollega eller en ven? Din partner er måske begyndt at tale nedladende og grimt til dig i perioder? De bestemmer måske altid hvad i skal lave i weekenden og på hvilke præmisser? Det er simpelthen så vigtigt at man også selv kommer på banen og får sagt fra så forholdet kan komme i en 50-50 balance.

Ligeledes på arbejdsmarkedet er det utroligt vigtigt at man siger fra. De karaktertræk som altid går igen hos folk som går ned med arbejdsrelateret stress er; stærk loyalitet, perfektionisme og problemer med at sætte grænser. I dag vil vi fokusere på det sidste.

Et af de store problemer med ikke at sætte grænser på arbejdsmarkedet er at man hurtigt ender med at blive kørt over. Folk behandler en som man lader dem behandle en. Man ender hurtigt med at blive placeret i rollen som personen der altid tager de ekstra opgaver. Det kan være svært at komme ud af den rolle når først man er endt i den. Før man ved af det sidder man måske med 40% flere opgaver end man burde, som bare langsomt er endt på ens skrivebord. Heri er problemet også især at ingen kan læse ens tanker. Hvis ens ledere har indtrykket af at man godt kan håndtere arbejdsmængden, så er det også svært for dem at vide anderledes.

Det er ikke unormalt at der kommer anmodninger i ny og næ fra højre og venstre på ens arbejdsplads. En ekstra opgave her, en ekstra opgave der. Det kan måske komme næsten som en overraskelse for nogle, men det er altså helt okay nogle gange at sige nej. Nogle gange er vi simpelthen også nødt til at tænke på os selv. Ender vi først der hvor vi knækker og går ned med arbejdsrelateret stress, så er vi hverken gode for os selv, vores familie eller vores arbejdsplads. Husk at have dig selv med i ligningen, du kan trods alt ikke sætte en pris på helbredet.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.

Relaterede emner

GrænserStressPsykolog