Diætist

Laktoseintolerans 

Laktoseintolerans 

Laktoseintolerans er en tilstand, hvor kroppen har svært ved at nedbryde laktose. Laktose er det naturlige sukker, der findes i mælk og mejeriprodukter, også kaldet mælkesukker. Årsagen til laktoseintolerans er mangel på et enzym, der hedder laktase. Laktase bruger vi til at nedbryde mælkesukkeret til mindre enheder. Hvis du har laktoseintolerance vil mælkesukkeret derfor ikke blive nedbrudt som det det skal, og det givet gener fra maven.

Hvis du har laktoseintolerance og spiser eller drikker noget , der indeholder mælkesukker, kan du opleve symptomer som oppustethed, mavesmerter, diarré, og luft i maven. 

Behandling af laktoseintolerans indebærer normalt at begrænse eller helt undgå at indtage mælkesukker. Det kan du gøre ved at mindske indtagelsen af eller helt fjerne laktoseholdige mælke- og mejeriprodukter. Du kan erstatte laktoseholdige mejeriprodukter med mejeriprodukter uden laktose, eksempelvis laktosefri mælk.

Online diætist?

Lider du af Laktoseintolerans?

Book en konsultation

Hvis du gerne vil spise og drikke almindelige mejeriprodukter, kan du benytte enzymtilskud med "laktase", når du indtager mejeriprodukter med mælkesukker. Enzymet laktase kan du købe som kapsler eller pulver i håndkøb på apoteket. Kapslerne skilles ad, og indholdet drysses ud over maden eller kommes direkte i f.eks mælken, inden den drikkes.

Hvad kan du gøre?

Her er nogle generelle retningslinjer, som vores diætist kan rådgive dig om hvis du har laktoseintolerance: 

  1. Undgå mælkeprodukter: Fjern mælk, yoghurt, ost og andre mælkebaserede produkter fra din kost. Du kan erstatte dem med laktosefri alternativer, såsom laktosefri mælk, yoghurt og ost.

  2. Læs varedeklarationer: Vær opmærksom på fødevaremærkning og sørg for, at de produkter, du køber, ikke indeholder laktose eller laktoseholdige ingredienser som mælkepulver, vallepulver eller lactosemonohydrat.

  3. Erstat almindelige mejeriprodukter med laktosefri mejeriprodukter: Der findes en række laktosefri alternativer på markedet, inklusive mandel-, soja-, havre- eller risbaserede produkter. Disse kan bruges som erstatning for almindelige mejeriprodukter. Vær dog opmærksom på at disse produkter ikke indeholder de samme næringsstoffer som almindelige mejeriprodukter.

  4. Få nok kalcium: Laktosefrie produkter er ofte beriget med kalcium, men det er også vigtigt at inkludere andre kalciumkilder i din kost, som broccoli, bok choy, sardiner med ben og mandler.

  5. Overvej kosttilskud: Din diætist kan anbefale kosttilskud, herunder kalk- og D-vitamin, hvis det er nødvendigt for at sikre tilstrækkelig ernæring.

  6. Planlæg dine måltider omhyggeligt: Sørg for at planlægge dine måltider, så de er laktosefri, og undgå fødevarer, der kan indeholde skjult laktose, som nogle forarbejdede fødevarer og saucer.

  7. Vær opmærksom på symptomer: Hold styr på, hvordan din krop reagerer på forskellige fødevarer, og noter eventuelle symptomer. Dette kan hjælpe dig og din diætist med at finjustere din kost.

Vores diætister kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvordan du kan spise, når du har laktoseintolerance samtidig at du får alle de nødvendige næringsstoffer uden at forårsage ubehagelige symptomer.

Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?

Book en konsultation med vores erfarne diætister som kan hjælpe dig med vejledning om laktoseintolerans og en laktosefri diæt. Læs mere her.