Diætist

Mad og drikke når jeg har type 2 diabetes

Når du har type-2 diabetes, er det vigtigt at holde dig i god fysisk form og spise sundt. Ved at spise sundt og være regelmæssigt fysisk aktivt, kan du lettere opretholde stabilt blodsukker. Det hjælper også med at undgå vægtøgning og eventuelt tabe dig, hvis du er overvægtig.

Online diætist?

Få hjælp til livsstilændringer

Book en konsultation

Du behøver ikke følge strenge diæter eller dyrke intens motion. Små ændringer i din daglige rutine kan ofte gøre en stor forskel for din diabetesvenlige livsstil.

Der er ingen specifik diæt, du skal følge, når du har diabetes. Men det er en god idé at følge nogle grundlæggende retningslinjer for at hjælpe din krop med at regulere blodsukkeret og forebygge senkomplikationer.

Mad består af kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer, mineraler og vand. Kulhydrater påvirker blodsukkeret mest, mens fedt har indflydelse på kolesterol og andre blodlipider. Proteiner vedligeholder kroppens celler, og vitaminer og mineraler er nødvendige for kroppens funktion.

Gode råd

For at hjælpe din krop med at regulere blodsukkeret og opnå en bedre mæthedsfølelse hele dagen, kan du følge disse råd

  • Spis fødevarer med grov konsistens som hele korn og grovvalsede havregryn.

  • Vælg fødevarer med højt fiberindhold og lavt kulhydratindhold, da de omdannes til sukker langsommere.

  • Fordel kulhydraterne over dagen.

  • Drik væsker, der ikke påvirker blodsukkeret, som vand, kaffe og te uden sukker.

  • Undgå sukkerholdige drikkevarer, juice og smoothies, da de giver hurtige stigninger i blodsukkeret. Foretræk hele frugter og grøntsager.

Du behøver ikke spise et bestemt antal måltider om dagen. Tidligere blev det anbefalet at spise mange små måltider i løbet af dagen, men der er ingen beviser for, at det er nødvendigt. Spis efter din sult og mæthed og tilpas antallet af måltider efter din livsstil.

Hvis du er overvægtigt, kan et vægttab hjælpe din krop til bedre at kunne regulere blodsukkeret. Det kan derfor være hjælpsomt at tabe i vægt

Få hjælp

Vil du have hjælp til at spise mere diabetesvenligt, så kan du få hjælp og vejledning af vores diætister