Medierne er fyldt med råd om, hvordan vi skal spise, hvis vi vil være sunde eller tabe os i vægt. Det bliver ofte formuleret som strenge begrænsninger og forbud.

Online diætist

Få vejledning om mad, vægt og sundhed

Book en konsultation

Denne restriktive tilgang kan få os til at tro på, at en "sort/hvid" eller "alt eller intet" mentalitet i forhold til vores kost er nødvendig for at leve sundt eller at tabe i vægt. Derfor begynder mange at opdele fødevarer i sunde og usunde eller måske ligefrem gode og syndige. For at efterleve disse restriktioner kommer vi nemt til at fastsætte mange regler for, hvad vi må eller ikke må spise. Resultatet kan være at vi i et forsøg på at overholde alle disse regler og forbud bliver stressede, denne tilstand kaldes mad-stress. 

Restriktioner?

Hvis du er meget restriktiv med din kost og har mange fødevarer på listen over forbudte, er det let at falde for fristelser. Trangen til søde sager kan opstå, når du ser, dufter eller hører om dem. Du forsøger at modstå, men det ender ofte med, at du giver efter og spiser det 'forbudte', samtidig med at du føler skyld eller skam. Det får dig måske til at tænker, at du allerede har syndet, så du fortsætter med at spise mere. Bagefter kan du føle dig dårlig tilpas og skamfuld over din manglende kontrol. Din første tanke er måske, at du vil stramme op og forbyde dig selv at spise søde sager igen, hvilket bringer dig tilbage til restriktionerne og mad-stress.

Vejen ud af mad-stress handler om at finde en sund balance i din kost og være mere fleksibel i din tilgang til mad og drikke. Forskning viser, at de personer, der har sværest ved at spise sundt og bevare et vægttab, er dem, der har strenge og restriktive regler for deres mad og drikke . Hvis du vil spise sundere og måske tabe dig i vægt, vil det være hjælpsomt at finde denne balance i forhold til mad og spisning ved at frigøre dig fra tanken om, hvad der er tilladt og forbudt at spise. Dette indebærer at skifte fokus fra at klassificere mad som sund eller usund/forbudt og i stedet betragte forskellige fødevarer som næringsrige eller mindre næringsrige. Mad er nemlig bare mad. 

Balance

At finde en sund balance i din kost og være mere fleksibel i din tilgang til mad og drikke kan hjælpe dig med at opnå en større følelse af ro omkring mad. Når du har denne ro, kan du nyde mad uden skyldfølelse eller skam og undgå den negative cyklus af restriktion og overspisning. Denne tilstand kaldes mad-ro. Mad-ro kan også hjælpe dig med at skelne mellem sult og mæthed samt om din spisning er en reaktion på følelser som stress, tristhed eller kedsomhed.

Hvad kan Hejdoktor hjælpe med?

Vores diætister kan hjælpe dig med at slippe mad-stress og få mere mad-ro.