Psykolog

Mindfulness

Mindfulness er et psykologisk værktøj med et hav af fordele bag sig som er bakket op af forskning. Det har vist sig effektivt til blandt andet stress, angst og depression. Oprindeligt var det en metode der blev praktiseret i Østen, men med tiden har Vesten fået øjnene op for tilgangen og det er nu et værktøj der er blevet meget populært indenfor blandt andet psykologi, ledelse og coaching.

Værktøjet i sig selv er simpelt men kan tage tid at lære og mestre når først man begynder på sin rejse. Mindfulness handler om at rette ens opmærksomhed mod nuet og fokusere på hvordan det er at være dig, øjeblik til øjeblik.

Har du brug for hjælp?

Book tid hos vores psykologer nu!

Book en konsultation

Ofte har vi mennesker tendens til at være fanget i tanke spindelvæv hvor vi enten bruger tid på at ruminere over minder fra fortiden som vi fortryder, scenarier og oplevelser vi havde håbet var gået anderledes. Hvis ikke vi er i fortiden kan vi også bruge meget tid på fremtiden, på at bekymre os over hvordan fremtiden kommer til at gå os, på at se spøgelser der ikke er der.

Fortiden er forbi, vi kan lære af den men vi kan ikke forandre den og ofte bringer det unødvendig psykologisk lidelse at blive ved med at fokusere på den.

Fremtiden er her ikke endnu og det er noget nær umuligt at forudsige hvordan den kommer til at udvikle sig. Det er selvfølgelig godt at planlægge og have strategier for hvordan ens liv gerne skulle udvikle sig, men at konstant bekymre sig omkring hvad fremtiden bringer kan ligeledes bringe unødvendig lidelse.

Mindfulness er et værktøj til at bringe sindet mere i balance, så vi ikke konstant ruminerer over fortiden eller bekymrer os om fremtiden. Vi forsøger i stedet, i den mest bogstaveligste forstand, at være tilstede i nuet og samtidig værdsætte nuet. Fortiden er forbi og fremtiden er ikke ankommet så nuet er egentlig det eneste vi reelt set har. Måske burde vi værdsætte det lidt mere?

Ved at praktisere mindfulness lærer vi at styrke vores opmærksomhed på hvor tankerne tager hen. Problemet er nemlig ikke at man tænker, problemet er når vi tænker uden vi er klar over at vi tænker. Når tankerne kører på autopilot time efter time kan det bringe stress og negative følelser ind i ens liv igennem bagdøren.

Mange har måske prøvet at få en vred tanke, og fordi man ikke er helt opmærksom på nuet og på sine tanker, så identificerer man sig næsten med tanken, man bliver vred fordi tanken har et vredt indhold, eller man bliver jaloux fordi tanken omhandler et jaloux scenarie. Det er måske først flere timer senere det går op for en hvor meget disse tanker og de tilhørende negative følelser, har styret en som en marionetdukke halvdelen af dagen.

Igennem mindfulness kan denne forbandelse dog blive brudt, hvor man i stedet lærer at observere sine tanker som skyer der passerer eller et tog der kører forbi uden at man stiger på.

Mindfulness er altså et værktøj til at skabe en mere neutral opmærksomhed på hvilke følelser, tanker og kropsfornemmelser der vælger at besøge en i løbet af dagen, uden at man higer efter det behagelige eller skubber det ubehagelige væk. I stedet har man blot en accepterende tilgang til hvad end der kommer ens vej.

Få hjælp

Husk at du altid kan tale med en af vores dygtige psykologer, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.