Diætist

Sund mad – hvorfor og hvordan?

At spise sund og varieret mad giver din krop de næringsstoffer, som den har brug for. Det er nemlig igennem vores mad og drikke, at vi får energi og næringsstoffer. Næringsstofferne fungerer som byggesten i kroppens væv, organer samt funktioner fx immunforsvar og hormonproduktion. 

Sund og varieret mad kan være med til at forebygge og behandle livsstilssygdomme fx hjerte-kar-sygdomme, diabetes, visse kræftformer, knogleskørhed samt reducere overvægt. Derfor har den mad, du spiser, betydning for din trivsel og dit helbred.  

At leve sundt betyder ikke at du hverken skal være fanatisk eller restriktiv. Når vi taler om sund mad, er der intet der er forbudt at spise, det handler i stedet om mængder og hyppighed.

Online diætist?

Få hjælp til livsstilændringer

Book en konsultation

Grundprincipperne i sund mad

Vores viden om sund mad bygger på solid forskning i samspillet mellem mad og sundhed. Der kan være mange forskellige måder at sammensætte sin mad på, og nogle mennesker sværger til særlige diæter. Fælles for de flest tilgange er dog disse grundlæggende principper: 

Spis en bred vifte af fødevarer: Det er en god ide at du spiser forskellige fødevarer som frugt, grøntsager, fuldkorn, magert kød, fisk, mejeriprodukter og sunde fedtstoffer i kosten. Dette er med til at give din krop nødvendige næringsstoffer.

Vælg fuldkorn: Spis gerne fuldkornsprodukter som brune ris, fuldkornspasta og fuldkornsbrød. De er nemlig rige på fibre, vitaminer og mineraler. Fuldkorn hjælper med at opretholde en sund fordøjelse og kan mindske risikoen for visse sygdomme som hjertesygdomme og type 2-diabetes. Desuden giver fuldkorn en stor mæthed og kan derfor hjælpe dig til en sund vægt.

Spis masser af frugt og grøntsager: Frugt og grøntsager er fyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter, der er vigtige for din krops sundhed. De kan også hjælpe med at opretholde en sund vægt og reducere risikoen for visse sygdomme som kræft og hjertesygdomme.

Vælg magert kød og fede fisk: Hvis du vælger magert kød som kylling og kalkun samt fede fisk som eksempelvis laks og tun, spiser du mand der indeholder både protein og sunde fedtstoffer. Protein kan hjælpe med at opbygge og reparere kroppens væv og opretholde en sund muskelmasse. De sunde fedtstoffer kan være med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme. 

Begræns indtaget af sukker og salt: Meget sukker og salt i kosten kan øge risikoen for sygdomme som hjertesygdomme, type 2-diabetes og forhøjet blodtryk samt forhøjet vægt. Det er derfor en god ide at begrænse indtaget af sukkerholdige drikkevarer, slik, kager og snacks samt at spise mad der ikke indeholder så meget salt.

Spis i moderate mængder: Det er hjælpsomt at lytte til kroppens sult- og mæthedssignaler, da det kan hjælpe dig til at spise den mængde mand din krop har brug for. Dette kan være med til at holde din vægt nogenlunde stabil. 

Ovenstående principper kan være en god rettesnor hvis du vil spise sund og varieret mad. Det er selvfølgelig vigtigt at huske på at vores behov er forskellige og at det kan være en god ide med individuel tilpasning af disse principper. 

Få hjælp

Husk at du altid kan tale eller en af vores dygtige diætister, hvis du gerne vil have hjælp. Læs mere her.